Foto ter illustrarie
Foto ter illustrarie Pixabay

Evaluatie over het functioneren JOP in Hoevelaken

24 juni 2021 om 09:00 Politiek

HOEVELAKEN Er komt een evaluatie naar het functioneren van de jeugdontmoetingsplaats (JOP) op de Middelaarseweg in Hoevelaken. Aanleiding is een uitspraak van de rechter die een bewoner in het gelijkstelde in de bezwaren tegen de tijdelijke vergunning die voor de plaatsing is verleend door de gemeente.

De uitspraak van de rechter maakt dat het college van burgemeester en wethouders een nieuw besluit moet nemen over het bezwaar. Het college heeft, zo oordeelt de rechter, niet de benodigde zorgvuldigheid betracht tijdens de bezwarenprocedure. Met name de mate van te verwachten geluidsoverlast en ruimtelijke onderbouwing is onvoldoende onderzocht en onderbouwd. De fouten die zijn gemaakt kunnen, zo vindt de rechter, wel worden hersteld na een zorgvuldige evaluatie.

ENQUÊTE De JOP is in februari 2020 geplaatst. In de zomer van 2020 leek er sprake van overlast, in 2021 zijn er bijna geen meldingen van overlast bekend bij politie en gemeente. In het kader van de evaluatie wordt een enquête gehouden onder de omwonenden van de JOP. Hiervoor wordt een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om de procedure zorgvuldig te laten verlopen.

Ook wordt een enquête gehouden onder in ieder geval de wijkagenten en de jongerenwerkers. Ook de afdelingen handhaving en dagelijks beheer worden hierbij betrokken. Tevens vindt er een geluidsmeting plaats om de eventuele overlast in kaart te brengen. Ook dit gebeurt door externe partijen. Onder meer zijn enkele geluidsmeters geplaatst bij woningen die overlast kunnen ervaren. Bij de evaluatie worden ook de meldingscijfers van de politie rond overlast meegenomen en wordt een enquête gehouden onderjongeren die van de JOP gebruik maken.

De JOP is bedoeld om jongeren de gelegenheid te geven om elkaar op een vaste plek te ontmoeten. Deze locatie wordt door jongerenwerkers, boa’s en politie in de gaten gehouden. Ook kunnen zij jongeren gericht naar deze plek toesturen indien zij elders overlast lijken te veroorzaken.

VERGUNNING De huidige vergunning loopt in maart 2022 af. Aan de hand van de evaluatie wordt aan het college een advies gegeven over het al dan niet verlenen van een permanente vergunning. De termijn waar binnen deze kan worden verleend neemt ongeveer een jaar in beslag. Een aanpassing van het bestemmingsplan is hiervoor noodzakelijk.

Dit betekent dat er niet voldoende tijd is om na een evaluatie op een permanente vergunningsverlening over te gaan. Deze kan niet voor maart 2022 worden gerealiseerd. Bij een positieve evaluatie moet daarom een verlenging van de tijdelijke vergunning voor een periode van drie jaar worden verleend. Deze vergunning is wel binnen enkele maanden realiseerbaar.

Het alternatieve scenario is dat het gebruiken van de JOP niet houdbaar is. In het geval van een negatieve evaluatie moet gekeken worden naar een alternatieve locatie. Dit zou betekenen dat de JOP uiterlijk in maart 2022 van de huidige locatie moet worden verwijderd. Bewoners worden door de gemeente geïnformeerd over de gang van zaken.

VERKEERD BEELD De indiener van het bezwaarschrift vindt dat de gemeente een verkeerd beeld geeft als het gaat om zijn bezwaren. Zo wordt naar zijn mening ten onrechte de indruk gewekt dat er in 2021 nauwelijks meldingen van overlast zijn geweest. ,,Dat is logisch omdat er sprake was van een samenscholingsverbod en de JOP dus niet gebruikt kon worden. Op het moment dat de JOP gebruik kon worden was er overlast.” Ook ligt volgens hem de uitspraak van de rechtbank genuanceerder. ,,Volgens de rechter was de onderbouwing van de vergunning volstrekt onder de maat. De rechtbank heeft ook geoordeeld dat enkel een evaluatie achteraf niet volstaat. Bovendien heeft de gemeente de bewijslast van mogelijke overlast bij de omwonenden gelegd. De rechtbank heeft bovendien aangegeven dat het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk diverse procedure voorschriften uit de Algemene wet bestuursrecht niet heeft nageleefd.”

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie