Afbeelding
Pixabay

‘Stopzetten uitkering van opgenomen mensen is onwenselijk’

14 juni 2021 om 19:20 Politiek

NIJKERK Het stoppen van de bijstandsuitkering van mensen die gedwongen opgenomen zijn is onwenselijk. Dat vindt de fractie van de ChristenUnie/SGP in de Nijkerkse gemeenteraad. Reden om het college van burgemeester en wethouders te vragen of men dit standpunt deelt.

Door Wijnand Kooijmans

De wet staat het stopzetten van de uitkering toe maar in principe is dit bedoeld voor mensen die gedetineerd zijn. Sommige gemeenten kiezen er echter voor dit ook toe te passen als mensen vanwege psychische problemen worden opgenomen. Voor wie zich vrijwillig laat opnemen geldt dit niet.

Om te voorkomen dat deze mensen dakloos worden biedt de wet de mogelijkheid aan patiënten die gedwongen opgenomen zijn bijzondere bijstand te verstrekken. In de praktijk blijkt dat voor die mensen moeilijk omdat ze vaak niet bij hun papieren kunnen en verward zijn.

De fractie van ChristenUnie/SGP wil weten wat de ervaringen van het Nijkerkse college zijn met deze groep patiënten als het gaat om het aanvragen van bijstand.  Maar ook of het college bereid is in gesprek te gaan met GGZ instellingen, zodat deze kwetsbare patiënten na een gedwongen opname en behandeling niet met extra schulden naar huis terug keren.

advertentie
advertentie