Afbeelding
Pixabay

Geen compensatie voor Nijkerkerveenders die buiten boot vallen bij aanleg glasvezel

21 april 2021 om 19:45 Politiek

NIJKERKERVEEN De gemeente Nijkerk kan inwoners in Nijkerkerveen die buiten de boot vallen bij de aanleg van glasvezel niet financieel compenseren. De aanleg van glasvezel bevindt zich in de vrije marktsector. Een bijdrage van de gemeente is staatssteun en brengt daarmee concurrentievervalsing mee.

Dat geeft het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders aan naar aanleiding van vragen van Ries van Elteren (De Lokale Partij). De reden voor hem om vragen te stellen, is dat dertig woningen aan de Nieuwe Kerkstraat bij de uitrol van het glasvezelnet in het buitengebied niet zijn aangesloten. Het college zegt hierover al diverse gesprekken met de betrokken inwoners te hebben gevoerd.

EEN GEMIS Het college is het dan ook eens met Van Elteren dat het ontbreken van een snelle internetverbinding een gemis is. Maar kabelbedrijven hebben zelf de vrije keus om daar waar al een snelle verbinding ligt, niet te investeren in een nieuwe glasvezelverbinding. In de Nieuwe Kerkstraat ligt een coaxverbinding voor internet. Omdat er dus al een snelle verbinding ligt, zijn de dertig bewoners nu niet aangesloten op het glasvezelnet.

Bewoners hebben wel aan de bel getrokken en daarbij te horen gekregen dat ze over een onbekend aantal jaar mogelijk wel aan de beurt zijn. Dat is voor hen een bijzonder onbevredigend antwoord. Het college geeft aan hierop geen invloed te kunnen uitoefenen. Door de gemeente is wel een nieuw gesprek gepland met de bewoners, waarbij het college met name wil verkennen of en hoe de gemeente contacten met de aanbieders van glasvezel kan inzetten ten behoeve van de betrokken bewoners.

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie