Afbeelding
BDUMedia

Veilig stemmen: deze maatregelen treft de gemeente Nijkerk

10 februari 2021 om 12:03 Politiek

NIJKERK De gemeente Nijkerk opent voor de Tweede Kamerkiezingen op 17 maart dit jaar stembureaus voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Inwoners van 70 jaar en ouder krijgen daarnaast de mogelijkheid om per brief te stemmen.

Op woensdag 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Op 15 en 16 maart kunnen mensen met een kwetsbare gezondheid al stemmen. Vanwege de coronacrisis worden extra maatregelen genomen. Zo kan iedereen veilig stemmen. Ook wordt ervoor gezorgd dat alle leden van de stembureaus hun werk veilig kunnen doen. De gebruikelijke stemlokalen zijn niet allemaal coronaproof in te richten. Daarom wordt er gebruik gemaakt van ‘nieuwe’ stemlocaties.De locaties zijn te vinden op www.nijkerk.eu/verkiezingen. Iedereen is vrij om naar een stembureau van zijn of haar eigen keuze te gaan.

MAATREGELEN In de stembureaus worden diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het zal volgende maand in alle stembureaus mogelijk zijn om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Een gastheer of gastvrouw in het stembureau begeleidt stemmers bij de ingang. Het is mogelijk dat mensen buiten even moeten wachten als het te druk is in het stemlokaal. Er worden verschillende looprichtingen uitgezet. Binnen zullen desinfecterende middelen aanwezig zijn en op verschillende momenten worden de oppervlakten in het stembureau schoongemaakt door vrijwilligers. Er zal daarnaast ook goed geventileerd worden en alle beschermingsmiddelen zullen aanwezig zijn, zoals mondkapjes, kuchschermen en wachtstippen op de vloer.

SPREIDEN Om de drukte te spreiden, kunnen kwetsbare kiezers op maandag 15 en dinsdag 16 maart op vier plaatsen in de gemeente al hun stem uitbrengen. Deze stembureaus zijn open tussen 07.30 en 21.00 uur. Vervroegd stemmen kan in de volgende locaties: De Stuw (De Brink 10 in Hoevelaken), De Verbinding (Zijdevlinder 180 in Nijkerk), De Kruiskerk (Venestraat 44 in Nijkerk) en in De Voorpost (Nieuwe Kerkstraat 81 in Nijkerkerveen).

Voor bewoners en verzorgers in de Nijkerkse verzorgingshuizen De Pol en Huize Sint Jozef worden speciale stembureaus op locatie ingericht. Bij het stembureau in De Pol kunnen bewoners en verzorgers op 17 maart tussen 10.00 en 12.00 uur hun stem uitbrengen. In Huize Sint Jozef is stemmen voor bewoners en verzorgers mogelijk van 15.00 en 17.00 uur.

VOLMACHT Nieuw is ook dat er drie volmachten afgegeven worden in plaats van twee. Hiermee kunnen mensen die zelf niet naar een stembureau kunnen, iemand anders machtigen om namens hen een stem uit te brengen. Er mogen dit jaar drie volmachten aangenomen worden, zodat meer kwetsbare kiezers hun stem kunnen uitbrengen zonder daadwerkelijk naar het stembureau te gaan. Mensen mogen stemmen als ze de Nederlandse nationaliteit hebben, 18 jaar of ouder zijn en niet uitgesloten zijn van het kiesrecht. Meer informatie is te vinden op www.nijkerk.eu/verkiezingen..

Door Maranke Pater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie