Afbeelding
Harry Koelewijn

Antidiscriminatiebeleid van de gemeente wordt onder de loep genomen

20 januari 2021 om 11:15 Politiek

NIJKERK Naar aanleiding van vragen van raadslid Janneke van Heugten (PRO21) is het antidiscriminatiebeleid van de gemeente Nijkerk onder de loep genomen. Het huidige personeelsbestand is volgens de gemeente een afspiegeling van de Nijkerkse bevolking en er wordt ,,vol overtuiging invulling gegeven aan de huidige wet- en regelgeving.”

Zo is discriminatie naar leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging en nationaliteit verboden, is er aandacht voor de verhouding mannen/vrouwen in hogere functies en zijn er doelstellingen voor het zogenaamde doelgroepenbeleid, wat draait om kandidaten met kansen en beperkingen. Binnen dit doelgroepenbeleid wordt getracht om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. In het kader van de Participatiewet is de gemeente hiertoe ook verplicht.

Het belang van een afspiegeling te zijn van de samenleving was aanleiding om voor het jaar 2020 vier plekken organisatiebreed beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn er vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen in het vorige jaar binnen de gemeente Nijkerk. Voor de komende jaren wenst de gemeente dit uit te breiden naar negen plekken in 2023.

MELDPUNT In 2019 zijn er bij het meldpunt discriminatie zes meldingen door inwoners binnen gekomen. Er zijn vijf meldingen over voorvallen in de gemeente binnengekomen. Bij de politie werden acht discriminatie-incidenten geregistreerd. In 2018 waren er vier meldingen door inwoners en vijf discriminatie-incidenten geregistreerd. De cijfers geven een beeld van welke incidenten zijn gemeld, zijn geregistreerd en in behandeling zijn genomen. Omdat niet iedereen discriminatie meldt uit angst of omdat men er niet bij stil wil blijven staan, heeft de gemeente besloten om in gesprek te gaan met Vizier, de antidiscriminatie-organisatie voor Oost-Nederland, waar het Nijkerkse ‘Meldpunt discriminatie en pesten’ is ondergebracht.

DELTAPLAN Het onderwerp antidiscriminatie krijgt - mede door bewegingen als Black Lives Matter - meer aandacht. Nederland krijgt een nationaal coördinator discriminatie en racisme die geïnstitutionaliseerd racisme aan gaat pakken. Binnen verschillende provincies wordt gewerkt aan een Deltaplan Discriminatie, iets wat de gemeente Nijkerk ook ondersteunt. Door een samenwerking met Vizier aan te gaan krijgt het college van B&W ook meer zicht op discriminatie in de gemeente Nijkerk. Via Vizier zal het Meldpunt Discriminatie meer onder de aandacht worden gebracht.

PRO21 vindt discriminatie onacceptabel. Janneke van Heugten: ,,Mensen die discriminatie ervaren, voelen zich minder betrokken bij de samenleving en hebben minder vertrouwen in instituties. Discriminatie gebeurt vaak zonder dat de partij die discrimineert dit doorheeft. Ook is men zich niet bewust van het effect. PRO21 vindt het goed dat er concrete stappen gemaakt gaan worden om meer zicht op discriminatie te krijgen. In de antwoorden vanuit het college wordt ook erkend dat iedere keer dat er gediscrimineerd wordt, een keer te veel is. Ook die erkenning vindt PRO21 belangrijk.”

Door Maranke Pater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie