Afbeelding
Arjen Gerritsma

Veel vragen rondom tekorten van Optisport

6 juni 2020 om 16:29 Politiek

NIJKERK Het bedrijf Sportfondsenbad plaatst vraagtekens bij de deal die de gemeente Nijkerk wil sluiten met Optisport, rond de tegenvallende exploitatiecijfers voor het beheer van het zwembad en sportaccommodaties.

Wijnand Kooijmans

Het college wil Optisport eenmalig tegemoet komen met een bedrag van 108.000 euro voor de aanloopverliezen en daarnaast 5.000 euro voor de hogere onroerendzaakbelasting die het bedrijf moet betalen dan op het moment van gunning bekend was. Daarnaast wordt ingestemd met het omlaag brengen van de exploitatievergoeding met 127.000 euro die Optisport aan de gemeente Nijkerk betaalt.

Door het college is inmiddels hun juridische adviseur op de hoogte gebracht van de brief, om de consequenties daarvan te kunnen beoordelen voordat donderdag 11 juni het voorstel rond Optisport wordt behandeld in de raadscommissie. Voorlopig wordt ervan uit gegaan dat er geen of weinig consequenties aan de brief zijn verbonden.

TEKORT Volgens Oscar Schewe van Optisport is het bedrag nodig vanwege het tekort van 200.000 euro dat op de exploitatie van zwembad en gebouwen wordt geleden in Nijkerk. Desondanks betaalt zijn organisatie altijd nog 400.000 euro aan de gemeente om de exploitatie te mogen doen. De aandeelhouders van Optisport hebben aangegeven niet tot 2027 garant te willen staan voor de tekorten, maar deze eind 2021 te willen evalueren.

MAATREGELEN Volgens Schewe heeft Optisport maatregelen getroffen om zowel de kwaliteit van de dienstverlening als de exploitatiecijfers te verbeteren. De ontstane aanloopkosten zijn over meer het gevolg van dat niet direct na de opening van het zwembad zwemlessen konden worden gegeven. Ook verliep de overdracht van personeel niet op rolletjes. Dossiers waren te laat of niet compleet.

Dat laatste heeft onder meer geleid tot veel klachten over de schoonmaak. Om alles in goede banen te leiden, is extra personeel aangenomen. Schewe erkent dat daarnaast een inschattingsfout is gemaakt door zijn bedrijf bij de aanstelling van een manager. De nieuwe manager was weliswaar bekwaam, maar nieuw binnen de organisatie. Achteraf was het, zo geeft hij aan, beter geweest om een ervaren Optisportmanager op de klus te zetten.

KLACHTEN Inmiddels is vooral de kwaliteit van het schoonmaken verbeterd en komen er nauwelijks klachten meer binnen. Ten aanzien van de sporthallen Strijland en Watergoor moet er, zo zegt Schewe, nog wel een verbeterslag worden gemaakt. Daarnaast probeert Optisport zich zo goed mogelijk door de coronacrisis te worstelen. De gevolgen zijn groot, terwijl juist de eerste twee maanden van 2020 aanmerkelijk positiever uitvielen dan verwacht.

Vooral CDA en PRO21 willen meer duidelijkheid van Optisport over waar het fout is gegaan bij de aanbesteding en waardoor de tekorten zijn ontstaan. De gemeente bekijkt daarnaast of een deel van de financiële gevolgen kan worden verhaald op de vorige beheerder ASRO. Gekeken wordt of er sprake is geweest van verwijtbaar gedrag, onder meer ten aanzien van de overdracht aan Optisport.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie