Afbeelding
Foto: Getty Images

De lasser vertrouwt onvoorwaardelijk op zijn veiligheidskleding

15 september 2023 om 16:49 Partnercontent

Welke werkzaamheden je ook uitvoert, er is altijd kans dat je je dag niet hebt en er van alles misgaat. Je houdt de vinger aan de pols en werkt procedures af, maar toch loopt een en ander spaak. Meestal blijft het dan bij een boze klant, schade aan een product of een halve dag tijdverlies. Maar soms is er sprake van persoonlijk letsel. Zeker bij de fysiek zware beroepen kan er wel eens wat misgaan als voorschriften niet goed worden opgevolgd. Het bijvoorbeeld dragen van de juiste veiligheidskleding is van groot belang als je veilig wilt werken. Het dragen van de juiste kleding wordt nogal eens onderschat. Tot het moment dat er iets ernstigs gebeurt, maar dan is het te laat.

Laskleding belangrijkste uitrusting van lasser
Een fysiek zwaar beroep waar de nodige risico’s aan kleven is het vak van lasser. Lassers werken met intense hitte, vonken en potentieel gevaarlijke materialen, en daarom is het dragen van de juiste veiligheidskleding van cruciaal belang om letsel te voorkomen. De lasser is tijdens zijn werk onherkenbaar door zijn dikke kleding en lasbril. En niet zonder reden. Hieronder een beknopte beschrijving van de verschillende aspecten van veiligheidskleding voor lassers en waarom laskleding zo belangrijk is. 

Laskleding neutraliseert gloeiend hete lasspatten en vonken
In de basis gaat het bij laswerkzaamheden om de intense hitte die wordt gegenereerd bij het samensmelten van diverse metalen, met als doel een vrijwel naadloze en sterke hechting. Het dragen van veiligheidskleding die gemaakt is van hittebestendige materialen, zoals leer of vlamvertragende stoffen, is van essentieel belang. Deze kleding biedt bescherming tegen brandwonden en hitte gerelateerde verwondingen, die anders ernstige gevolgen hebben en je gezondheid aantasten. Lasspatten en gloeiend hete vonken (eigenlijk brandende metaaldeeltjes die in de rondte springen) mogen nooit met de huid in aanraking komen. Dit geldt al helemaal voor de kwetsbare ogen, waar het risico van snelle blindheid op de loer ligt. De lasbril in net zo belangrijk als een rempedaal in een snelle racewagen.

Veiligheidsnormen in harmonie met laskleding 
De veiligheidskleding van Elis is speciaal ontwikkeld voor ─ in dit voorbeeld ─ lassers en vallen ruim binnen de veiligheidsnormen die gelden in je bedrijf. Risico’s zijn in kaart gebracht via een RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie), verplicht vanuit de arbeidsomstandighedenwet. Persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidskleding voldoen aan wettelijk vastgestelde normeringen en garanderen comfortabele en veilige werkomstandigheden. De normeringen hanteren strenge criteria en vereisen het uiterste van veiligheidskleding.

Veiligheidskleding wassen doet Elis voor je 
Laskleding wordt snel vies. De metaaldeeltjes worden geabsorbeerd door de kleding en roet en smeer blijven kleven. Een regelmatige reiniging van de veiligheidskleding hoort daarom bij de standaardprocedure. Het is fijn te weten dat je de reiniging niet in eigen beheer hoeft te doen en er mensen voor moet aanstellen, wat alleen maar extra geld kost. De laskleding die je van Elis huurt, wordt door hen opgehaald en tot de laatste vezel schoongemaakt en eventueel gerepareerd, als er na verloop van tijd lichte slijtage optreedt. Ben je goed voor je veiligheidskleding, dan is de kleding goed voor de drager ervan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie