Afbeelding
Foto Unsplash

4 belangrijke niveaus van network security voor bedrijven

17 maart 2023 om 13:26 Partnercontent

De bedrijfsvoering van menig bedrijf draait tegenwoordig op een complex netwerk dat de organisatie zo goed mogelijk moet dienen. Helaas zijn netwerken niet inherent waterdicht en zijn er meer dan genoeg cybercriminelen die het de moeite waard vinden om binnen te dringen op bedrijfsnetwerken met welk doel dan ook. Dat kan voor grote economische schade én reputatieschade zorgen, zeker als er klantgegevens gestolen worden. Daarom is het van groot belang om te investeren in network security. We bespreken vier belangrijke niveaus van network security die je door een professionele partij op orde moet laten brengen als organisatie.

Firewall

De firewall geldt als de eerste laag van bescherming tegen hacking en online virussen. Het is een beveiligingsmechanisme dat wordt gebruikt om ongeautoriseerde toegang tot een computernetwerk te voorkomen. Een firewall fungeert als een filter tussen het interne netwerk van een organisatie en externe netwerken zoals het internet. Het controleert het inkomende en uitgaande verkeer op basis van vooraf ingestelde regels en beperkt de toegang tot het netwerk op basis van bepaalde criteria, zoals bron- en bestemmingsadressen, poortnummers en protocollen. De huidige Next Generation Firewalls zijn gelukkig buitengewoon geavanceerd en kunnen je netwerk uitstekend beschermen tegen ongewenst verkeer en ongewenste bezoekers.

Encryptie

Verlies of diefstal van een apparaat is vervelend, maar verlies van gevoelige bedrijfsdata nog meer. Om deze data extra te beveiligingen voor het geval dat ze in handen van anderen komen, kun je encryptie inrichten. Encryptie is het proces van het omzetten van leesbare gegevens in een onleesbare vorm, zodat alleen geautoriseerde partijen met de juiste sleutel de oorspronkelijke gegevens kunnen decoderen en lezen. Dit wordt gedaan om de vertrouwelijkheid en veiligheid van gegevens te waarborgen, bijvoorbeeld bij het verzenden van gevoelige informatie via het internet of het opslaan van vertrouwelijke gegevens op een apparaat. Het wordt veel gebruikt in moderne communicatietechnologieën en informatiebeveiligingssystemen.

Two-factor authenticatie

Two-factor authenticatie (ook wel 2FA genoemd) is een methode voor het verifiëren van de identiteit van een gebruiker door middel van twee verschillende vormen van identificatie. Hierbij wordt naast het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord nog een extra verificatiestap toegevoegd, bijvoorbeeld het invoeren van een unieke code die via een sms of authenticator-app wordt verstuurd. Dit zorgt voor een extra beveiligingslaag en maakt het moeilijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot het account van de gebruiker, zelfs als ze het wachtwoord weten. Two-factor authenticatie wordt steeds vaker gebruikt door bedrijven en websites om de beveiliging van gebruikersgegevens te verbeteren. Het kan worden ingezet voor bijvoorbeeld het maken van een remote verbinding.

Endpoint security

Endpoint security, ook wel eindpuntbeveiliging genoemd, is een cybersecurity-aanpak die gericht is op het beschermen van de individuele apparaten die verbinding maken met een netwerk. Het beschermt ze tegen allerlei soorten bedreigingen en aanvallen, zoals malware, virussen, hackers en phishing-aanvallen. Het doel is om de apparaten en de gegevens die erop worden bewaard te beveiligen tegen ongeautoriseerde toegang en schade, terwijl de productiviteit van de gebruikers wordt gehandhaafd. Endpoint security is nu we steeds meer verschillende apparaten gebruiken belangrijker dan ooit.

Om bovenstaande zaken op orde te maken, is het van belang om professionele IT-dienstverlening in te schakelen. Maak gebruik van managed services om je te laten ontzorgen op een of meerdere gebieden van IT. Zo voorkom je storingen die je bedrijfsvoering op een nadelige manier beïnvloeden.

advertentie
advertentie