Afbeelding
Foto Pexels

3 tips voor het onderhouden van een centraal verwarmingssysteem

Partnercontent

Een centrale verwarming maakt de winter draaglijk. Veel huiseigenaren hebben echter de neiging om het als vanzelfsprekend te beschouwen. Wanneer een kachel uitvalt, kun je nauwelijks je handen wassen of omgaan met het water dat uit je kraan komt. Je moet je bundelen voordat je kunt slapen. De kosten van noodreparaties kunnen je ook stress opleveren. Helaas kun je niet beknibbelen op dergelijke services. Om dergelijke problemen te voorkomen, moet je een hoogwaardig en duurzaam verwarmingssysteem aanschaffen. Je moet er ook voor zorgen dat je het op de juiste manier gebruikt en onderhoudt. Hieronder volgen tips om je verwarmingssysteem efficiënt te laten werken.

Behandel roest meteen

Je sanitair en verwarmingssysteem zullen vatbaarder zijn voor roest als het een paar jaar oud is. Bruinachtig water dat uit je leidingen komt, kan een teken zijn van interne corrosie. Je kunt het probleem ook herkennen aan de blootgestelde delen van je kachel. Je moet in de eerste weken van de herfst een pijpcontrole doen. Je zult je kachel gedurende die tijd niet gebruiken, dus het zou niet veel uitmaken als er reparaties aan uitgevoerd moeten worden. Als je roest ziet, kun je een anticorrosieve behandeling toepassen. Als het roesten uitgebreid is, moet je loodgietersexperts inschakelen om het probleem op te lossen. Dit zal je helpen tijd en geld te besparen. Als je het probleem zelf oplost, kun je uiteindelijk meer schade aanrichten en de roest naar andere gebieden verspreiden.

Controleer de filters

Deze kunnen de algehele efficiëntie van je HVAC-systeem beïnvloeden. Als het vies is en verstopt zit met stof en vuil, kan het zijn dat de airco of verwarming je kamertemperatuur helemaal niet opwarmt. Het goede nieuws is dat het niet zo moeilijk is om je filters te controleren en te vervangen. Je kunt online instructies vinden om deze zelf te doen, al kun je de onderhoud cv ketel door een deskundige laten doen. Je filters worden meestal aan het einde van de HVAC-openingen geïnstalleerd. Wanneer je het ventilatiedeksel verwijdert, kun je al zien in welke staat je filter zich bevindt. Vervang je filters meteen als ze al stoffig en versleten zijn. Ga desondanks nog niet naar je bouwmarkt. Het is namelijk geen one-size-fits-all HVAC-onderdeel. Noteer de specificaties van je filter en koop op basis hiervan de juiste onderdelen bij een bouwmarkt.

Borstel en veeg blootgestelde delen af

Dit is de eenvoudigste manier om stof van je filters te houden. Zorg ervoor dat de hoofdschakelaar van je verwarmingssysteem is uitgeschakeld voordat je begint met schoonmaken. Let tijdens het schoonmaken op mogelijke tekenen van ongedierte. Hoor je ruisende geluiden in de ventilatieopeningen? Er kunnen ook veren en uitwerpselen zijn. Ongedierte zoals ratten, eekhoorns en wilde vogels kunnen een onaangename geur achterlaten. Als je vermoedt dat je een ongedierteprobleem heeft, neem dan contact op met een ongediertebestrijdingsbedrijf zodat dit direct opgelost wordt door specialisten. Wees bovendien voorzichtig bij het schoonmaken en afsluiten van je HVAC-systeem. Je wilt immers geen krassen en deuken op je HVAC-unit!

advertentie