Afbeelding
Foto Glaswebwinkel.nl

Gelaagd glas: sterk en extra veilig

20 december 2021 om 13:04 Partnercontent

Wat is gelaagd glas?

Er zijn twee soorten veiligheidsglas te krijgen: gelaagd glas en gehard glas. Gehard glas is speciaal bewerkt glas dat veel sterker is dan een gewone glazen ruit. Gelaagd glas is een constructie waarbij speciaal bewerkte folie tussen twee of meer glasplaten geplakt is. Daardoor wordt het sterker dan een enkele glasplaat.

Veiligheidsglas wordt gebruikt voor serres, balustrades, windschermen en schuifpuien. In een aantal gevallen is het zelfs verplicht. Er zijn dan eisen voor de minimale dikte. In het algemeen kun je zeggen dat hoe groter het oppervlak van de plaat is, hoe dikker het glas moet zijn. De dikte wordt weergegeven in getallen. De eerste cijfers geven aan hoe dik het glas is (in millimeters), het tweede getal achter de punt geeft aan hoeveel lagen folie er worden gebruikt. Het getal 33.1 wil bijvoorbeeld zeggen: twee platen van drie millimeter met één laag folie.

De voordelen

Het belangrijkste voordeel is de veiligheid. Gelaagd glas breekt minder snel dan gewoon glas. Dat is op sommige plekken in huis noodzakelijk. Niemand wil dat het dak van zijn serre breekt als er een tak op valt. Bij een flinke storm kan dat zomaar gebeuren. Het dak moet sterk genoeg zijn om daar tegen te kunnen. Hetzelfde geldt voor een balustrade of dakterras. Je moet er niet aan denken dat je per ongeluk op een dakterras struikelt, tegen de glazen wand aan komt en dan door het glas heen naar beneden valt. Het glas moet tegen een stootje kunnen. Vanwege dit kenmerk wordt gelaagd glas soms beschreven als doorvalveilig glas.

Soms breekt het glas toch. Maar zelfs in dat geval heeft gelaagd glas voordelen boven gewoon glas. De folie zorgt ervoor dat de glasplaat niet in duizenden scherpe stukjes valt. De stukken blijven tegen de folie aangeplakt. In de meeste gevallen blijft het glas als totaal gewoon op zijn plaats zitten. Je ziet een barst maar het valt niet. Er liggen daardoor bijna geen splinters op de vloer. Dat scheelt veel opruimwerk en veel sneden in je vingers. Daarom wordt dit glas ook wel letselveilig glas genoemd, naast de naam doorvalveilig glas die hierboven al uitgelegd is.

Er is nog een voordeel van dit sterke glas: inbrekers kunnen er niet zo makkelijk doorheen komen. Natuurlijk lukt het wel als ze heel grof geweld gebruiken, maar dat veroorzaakt zoveel herrie dat bewoners absoluut wakker worden. Daar zitten inbrekers niet op te wachten. De kans dat er een inbraak plaatsvindt via deze glasplaten is daarom zeer klein. Dit is uiteraard niet het hoofddoel van gelaagd glas, maar het is wel een bijkomend voordeel.

Extra voordelen door extra mogelijkheden

Er zijn twee extra mogelijkheden. Dat hangt af van de folie. Normaal gesproken zit er doorzichtige folie tussen de glasplaten. De eerste extra mogelijkheid is om matte folie te gebruiken. Hierdoor kun je niet meer door het glas heen kijken. Dit is goed als je privacy wilt. Met zulk glas langs je balkon kan niemand meer vanaf de straat zien wat je op het balkon aan het doen bent. Hetzelfde geldt voor de buren.

De tweede extra mogelijkheid is geluidswerende folie. Daardoor demp je het lawaai van buiten. Dit is ideaal als je een appartement hebt in een drukke winkelstraat of boven een café. Je eigen gesprekken kunnen bovendien niet zo makkelijk gevolgd worden door je buren. Ook in dit geval heb je meer privacy dan met gewone folie.

advertentie
advertentie