Afbeelding
Prunus kordia

Dit is waarom de kersen dit jaar later zijn

20 september 2021 om 10:52 Partnercontent

We hebben er lang op moeten wachten. De eerste kersen die rijp zijn. In het hele land hangen normaal in juni de vlaggen met ‘’kersen te koop’’ langs de N wegen al uit. Dit jaar moesten we wachten tot juli. Maar waarom? Het antwoord is simpel, het was koud, er was regen en er was hagel.

De online bomenverkoper Willem-Jan van BetuweBomen.nl werd het meermaals gevraagd door klanten: ‘’Waarom hebben onze kersenbomen in de tuin nog geen vruchten’’. Want ook voor de mensen die zelf kersenbomen hadden gekocht voor in de tuin, verwachten natuurlijk hun kersen. Gelukkig was het antwoord constant hetzelfde: ‘’Geen zorgen, ze komen eraan, nog even geduld, het was dit jaar gewoon even koud’’.

Welke invloed heeft die kou dan

De kou heeft dus invloed gehad op de groei en bloei van de kersen, maar wat komt daar nog meer bij kijken. Willem-Jan legt uit dat voor de groei van kersen, bijen ook een belangrijke rol spelen. Wanneer het koud is vliegen deze insecten niet echt rond en kunnen ze de kersenbomen niet bestuiven. Het kan dus ook invloed hebben op andere fruitbomen. Ook maken hagelbuien en vorst natuurlijk een hoop kapot. Meer dan men lief is.

Uiteindelijk zijn de kersen dus later en hangen er wellicht ook wat minder kersen aan de boom. Voor kersenverkopers is dit niet gelijk een ingrijpend iets. Minder kersen betekent vaak namelijk wel ‘’grotere kersen’’. Laten mensen nou kersen kopen per kilo en niet per kers. Al met al scheelt dat natuurlijk.

De schaarse kersen beschermen

De schaarse kersen die er zijn, moeten natuurlijk wel beschermd worden. Vooral wind, vorst, hagel en fruitvliegjes zijn een grote vijand voor de kers. De fruitvlieg zorgt er namelijk voor dat de kers er lelijk uitziet en niet echt verkocht kan worden. De wind en hagel zorgen gewoon voor vernieling. Kersenverkopers gebruiken daarom overkappingen met folie. Hiermee beschermen ze de kersen.

Het klinkt misschien naar, maar de particuliere kersenboomhouders hoeven eigenlijk niks te doen hiertegen. Een overkapping kopen met folie kost voor een enkele boom namelijk best wat geld.

Laagstam en hoogstam kersenbomen

Wilt u nou zelf ook een leuke kersenboom in de tuin? Dat kan natuurlijk. Indien u een wat grotere kersenboom wilt, dan kunt u het beste een hoogstam kersenboom nemen. Hierbij moet u wel elk jaar een ladder pakken om de kersen te kunnen plukken. Heeft u liever een kleinere kersenboom waarbij u niet een ladder hoeft te pakken, dan is de laagstam of halfstam kersenboom erg geschikt. BetuweBomen.nl verkoopt kersenboompjes uit de Betuwe. Deze zijn opgegroeid op geschikte klei en brengen dus heerlijke kersen voort.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie