Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vraag naar technisch geschoold personeel nog altijd groot

13 september 2021 om 13:59 Partnercontent

Vooralsnog lijkt er geen verandering te komen in de grote vraag naar technisch geschoold personeel. Kijkende naar de vacatures infra of bijvoorbeeld vacatures voor developers, is dat aantal enkel verder toegenomen in de afgelopen maanden. Mede ook door het feit, dat de werkloosheid in Nederland historisch laag is. Organisaties komen door het beperkte aanbod aan de ene kant en de grote vraag aan de andere kant steeds vaker in moeilijkheden bij het doorvoeren van hun digitalisering. Een voordeel hebben deze organisaties wel: het aantal studenten wat een technische opleiding volgt is de afgelopen jaren toegenomen. Een positief signaal richting de toekomst.

 Studenten hebben banen voor het uitkiezen 

Iemand die afgestudeerd is voor een opleiding civiele techniek of bijvoorbeeld bouwkunde, heeft de vacatures voor het uitzoeken. Het maakt dat het voor werkgevers bijzonder lastig is om zich te onderscheiden van concurrenten. Waarom zou een werkzoekende voor jouw organisatie moeten kiezen, als een concurrent een hoger salaris kan bieden? Op welke manier kun je jezelf onderscheiden? Het zijn uitdagingen waar de HR-afdelingen van steeds meer organisaties voorstaan. Mede ook door het feit, dat de digitalisering en automatisering binnen organisaties steeds verder doorzet. Zonder technisch personeel is het nauwelijks mogelijk hiermee door te gaan.

Reclamecampagnes van defensie 

Niet alleen commerciële partijen staan voor de uitdaging om voldoende technisch geschoold personeel aan te trekken. Ook publieke organisaties hebben hiermee te kampen. Een voorbeeld van zo’n organisatie is defensie. Defensie heeft de afgelopen tijd middels reclamespotjes op tv geprobeerd nieuwe arbeidskrachten aan te trekken. Nadeel van defensie is dat de organisatie vastzit aan bepaalde salarisplafonds. Die plafonds liggen bij internationale organisaties hoger.

 Omscholen van bestaand personeel

Steeds vaker zoeken organisaties naar andere mogelijkheden om de openstaande vacatures invulling te geven. In plaats van nieuw personeel aan te nemen, kiezen zij bijvoorbeeld voor het omscholen van bestaand personeel. Waar geautomatiseerd wordt, vallen vaak ook functies weg. Deze functies worden door de automatisering immers door computers of bijvoorbeeld robots uitgevoerd. Door deze arbeidskrachten om te scholen, zijn zij elders binnen de organisatie inzetbaar. Nadeel is wel, dat niet iedereen zit te wachten op een ingewikkelde technische opleiding.

Nieuw personeel aannemen en direct omscholen

Een derde optie is het aannemen van nieuw personeel, om dit personeel vervolgens direct om te scholen. Het kan een dure optie zijn, als een nieuwe medewerker al snel besluit over te stappen naar een andere organisatie. Tegelijkertijd biedt het kansen om het algehele kennisniveau binnen de organisatie te verhogen. De kennis die een nieuwe medewerker opdoet kan deze immers delen met arbeidskrachten die al langer voor een organisatie werken. Er zijn verschillende opleidingsinstituten die mensen binnen een of twee jaar helpen zichzelf om te scholen voor het uitoefenen van een technische functie. 

advertentie
advertentie