Afbeelding
Foto door form PxHere

Een aantal suggesties om iets moois te doen voor de samenleving

31 augustus 2021 om 15:05 Partnercontent


Naast beroepen zoals brandweerman of politieagent zijn er nog veel andere manieren om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Een baan in het onderwijs voldoet hier zonder twijfel aan. Leraren zijn dagelijks van ongekende waarde voor jongeren en maken zowel direct als indirect een groot verschil binnen onze maatschappij. Veel docenten geven aan dat het overdragen van kennis en het begeleiden van kinderen, jongvolwassen en volwassenen bij het ontwikkelen van hun persoonlijkheden en talenten één van de mooiste elementen van hun vak is.

Meer dan een baan

De rol van een leerkracht is door de jaren heen enorm veranderd. Voorheen waren leraren grotendeels bezig met het overdragen en behandelen van kennis en onderwerpen die betrekking hebben op hun vak. De werkzaamheden binnen dit beroep zijn tegenwoordig veel dynamischer geworden. Hedendaagse docenten zijn over het algemeen veel meer betrokken bij maatschappelijke kwesties waar hun leerlingen tegenaan lopen. Voor leraren betekent dit dat zij naast hun rol als leraar, als een soort pedagoog en psycholoog fungeren. Hierdoor wordt er tijdens een lerarenopleiding van bijvoorbeeld het NCOI extra aandacht besteed aan het ontwikkelen van zowel vakkennis als pedagogische en (vak)onderwijzende vaardigheden.

Onderwijsplannen

Op 21 mei van dit jaar verscheen er een artikel in de AD over het lerarentekort binnen de grootste steden van Nederland en de bedreigingen hiervan voor het kabinetsplan.Het ging hierbij om verschillende scholen in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht die te maken hebben met een groot personeelstekort. Vanuit het kabinet werd er een ‘miljardenplan’ opgesteld om de komende twee jaar een budget van 8,5 miljard euro in het onderwijs te investeren. Het doel van dit plan is om zich te kunnen ontdoen van corona-achterstanden die de afgelopen jaren zijn opgelopen. De wethouders van de grote steden gaven als antwoord expliciet aan dat onderwijsinstituten meer tijd nodig hebben. Volgens de bestuursleden van de 4 gemeenten zal het tijdsbestek van dit plan voor overbodige noodsituaties zorgen.

Lerarentekort bestrijden

Er is overduidelijk sprake van een toenemend tekort aan leraren. Maar hoe is dit probleem eigenlijk ontstaan? Volgens Loek Schueler, voorzitter van het CNV Onderwijs, heeft dit gedeeltelijk te maken met de veroudering van de leraren. Er is continu een grote groep aan leraren die het vak verlaten. Dit aantal is veel groter dan het aantal nieuwe docenten die binnenkomen. Er zijn ook verschillende jongvolwassenen en volwassenen met relevante werkervaring die niet aan de slag kunnen, omdat zij niet in het bezit zijn van een lesbevoegdheid. Voor deze groep biedt Hogeschool NCOI de mogelijkheid om bijvoorbeeld de opleiding docent Nederlands verkort te volgen. Zij kunnen versneld hun ambitie waarmaken en een bijdrage leveren aan de toekomst van de maatschappij.


advertentie
advertentie