Afbeelding
Klussen in huis

Verf kopen met het geld dat je bespaart tijdens een verbouwing, het kan!

29 januari 2021 om 12:55 Partnercontent

Energiebesparende maatregelen zijn een populair onderwerp in 2021. Niet alleen omdat we lagere maandlasten willen hebben en de vraag naar energie omlaag moeten krijgen, ook omdat de overheid nieuwe richtlijnen opgesteld heeft. De zogeheten BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen) gelden wanneer je een nieuwe woning laat bouwen of een grootschalige verbouwing uit laat voeren. Bij een vergunningsaanvraag wordt direct gekeken of de plannen in lijn zijn met de BENG-eisen. Is dat niet het geval? Dan worden de plannen niet goedgekeurd.

De overheid wil daarmee naar meer gebouwen (niet alleen woningen, ook utiliteitsgebouwen) waarbij de vraag naar energie lager is dan wat nu het gemiddelde is. Er wordt hierbij gekeken naar een tal factoren, waaronder;

  • Maximale energiebehoefte
  • Gebruik van fossiele energie
  • Opwek van duurzame energie van gebouwen zelf

Wat betekent dit concreet?

Concreet betekent dit dat er extra eisen gesteld worden aan de isolatie, het gemiddelde energieverbruik van een gebouw en de manier waarop de verbruikte energie opgevangen wordt door zelf energie te produceren, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen op het dak. Het betekent ook dat de kosten voor het (ver)bouwen omhoog zullen gaan, maar dit resulteert tegelijkertijd in lagere maandlasten, waardoor de investering zichzelf terugverdient.

Is de kous daarmee af? Nee, want de overheid heeft subsidie mogelijk gemaakt voor de isolatiemaatregelen die opgesteld zijn binnen de BENG-eisen. Deze subsidie is al sinds de eerste week van januari aan te vragen, maar kan pas aangevraagd worden op het moment dat de isolatie al geïnstalleerd is. Om in aanmerking te komen moeten er twee verschillende maatregelen getroffen zijn op het gebied van isolatie, of één maatregel samen met een andere manier om te besparen op het energieverbruik (of het opwekken van duurzame energie).

En hoe kun jij hier gebruik van maken?

Heb je een verbouwing gepland en heb je nog wat budget over? Dan is dit een goed moment om de plannen iets aan te passen. Wanneer je de BENG-eisen erbij pakt op de website van de Rijksoverheid, samen met de subsidieregels, is de kans groot dat je geld terugkrijgt wanneer je energiebesparende maatregelen in de bouwplannen verwerkt. Op die manier breng je de maandlasten daarnaast ook nog eens omlaag, waardoor je feitelijk elke maand extra geld overhoudt. Zo kun je je favoriete kamer zelf bouwen!

Waarom de BENG-eisen en de subsidiemogelijkheden?

De BENG-eisen en de subsidiemogelijkheden komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De overheid is al een ruime tijd bezig met aanpassingen en maatregelen om Nederland zo klaar te stomen voor de klimaatdoelstelling. Door direct een breed regelwerk op te zetten voor nieuwbouw en grootschalige verbouwingen, hoopt de overheid de energievraag en daarmee de CO2-uitstoot flink te reduceren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie