Afbeelding
Muziek festival

Een rockende Tribute To The 90’s in Fluor in mei

Partnercontent

De jaren ‘90 kenmerkten zich door nieuwe gitaarrock. Over en uit was het (voorlopig), met de hardrockers in hun spandex outfits: weerbarstige muziek uit met name Seattle zette vanaf dan de toon. In Fluor nemen leden van Urban Dance Squad en Green Lizard je mee naar het roemruchte muziekdecennium.

Nieuwe generatie gitaarbands

Je zag ze af en aan rijden bij de festivals vanaf het moment dat Nirvana de muziekwereld op zijn kop zette met Smells like teen spirit: busjes vol langharige, sjofel geklede muzikanten. Met hun instrumenten, een zak vol kleren en een goedkope autoverzekering waren ze op pad als vertegenwoordigers van het nieuwe geluid van de rockmuziek. Het liedje zelf stond weer centraal, maar het geluid was weerbarstig en rauw. Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains vormden met Nirvana de frontlinie. Erachter volgde een hele trits namen als Screaming Trees, Smashing Pumpkins en Stone Temple Pilots.

Green Lizard en Urban Dance Squad

Hair- en glam metalbands als Bon Jovi, Mötley Crüe en Poison zagen het met lede ogen aan. Niet langer ging het om ellenlange gitaarsolo’s, refreinen met gebalde vuisten of tenenkrommende ballads. Journalisten richtten een hokje in voor de nieuwe generatie gitaarbands: grunge. In Nederland nam Green Lizard het voortouw. Uitgerekend de leden van deze band spelen straks in Fluor de klassiekers uit de 90’s. Ze worden bijgestaan door vrienden die in het bewuste decennium muzikaal gevormd werden, onder wie Rudeboy - frontman van crossover-band Urban Dance Squad. Beide bands speelden meermaals op Pinkpop en Lowlands.

Iconische bandlogo’s

Een smaakvol samengestelde setlist zal straks voor een grote glimlach op het gezicht zorgen bij diegenen die pakweg 25 jaar geleden ook met een houthakkersblouse, lang haar en kapotte jeans door het leven gingen. Dat de zogenaamde grunge-mode zijn sporen na heeft gelaten in het modebeeld, is inherent aan het ontstaan van een alles veranderende muziekstroming. Grote kledingketens spinnen er in deze eeuw garen bij door shirts te bedrukken met de iconische bandlogo’s uit die tijd. De Dr. Martens schoenen zijn bijna een must in de inloopkast. Je kunt geen spijkerbroek meer vinden zonder prefab scheuren.

Moshpit

Dat het decennium op radio en tv nog regelmatig wordt aangehaald, getuige ook het grote aantal 90’s-nummers in de Top 2000. Dat deze muziek nog altijd live ten gehore wordt gebracht is nog mooier. De leden van Green Lizard weten als geen ander hoe de rauwe sound vertolkt moet worden en zorgden met deze shows al voor menig ouderwetse moshpit. Op 14 mei gaat het, als alle maatregelen het tegen die tijd toestaan, los in poppodium Fluor in Amersfoort. 

advertentie
advertentie