Afbeelding
Foto door form PxHere

Led spots, wat zijn het en waar moet je rekening mee houden?

Partnercontent

Ledverlichting is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp, steeds meer mensen kiezen ervoor om over te steppen of led. Vandaag gaan we het hebben over led spots, ook deze zijn de laatste jaren erg populair. Led spots zijn voor zowel bedrijven als particulieren een goed idee. In dit artikel bespreken we waarom.

 Led spots in het kort.

Led spots kunnen we zien als inbouwverlichting. Dit wil zeggen dat de verlichting daadwerkelijk vanuit het plafond wordt gestraald. Dit betekent dat je een net iets breder bereik van verlichting hebt dan normaal wanneer we kijken naar het monteren van een gewone lamp. Daarnaast kun je de lamp in de led spots ook van positie veranderen, dus je kunt de richting van de lichtstraal ook altijd nog wijzigen.

 Geen zorgen over korte-termijn vervanging.

Daarnaast kennen veel mensen inmiddels de algemene voordelen van ledverlichting, het is een energiezuinige vorm van verlichting. Dit is is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Daarnaast gaan ledlampen veel langer mee. De minimale levensduur van een ledlamp ligt zo rond de 15 jaar. Afhankelijk van hoe lang je de lichten thuis laat branden kan een ledlamp soms wel iets langer dan 20 jaar meegaan!

Sommigen voelen zich onzeker over de montage van led spots omdat je ze wellicht snel moet vervangen, ze houden rekening met het feit dat dit allerlei moeilijkheden gaat opleveren met het de-monteren van de oude lamp, en het monteren van de nieuwe lamp. Maar, dit zijn dus zaken waar jij je na de montage pas minimaal na 10 jaar (en vaak nog veel langer) pas zorgen over hoeft te maken. Heb je de keuze voor de juiste led spots nog niet gemaakt? Dan kunnen de led-experts van Letsles je hierin verder helpen.

 Wat zijn dingen om wél rekening mee te houden?

Tot slot lichten we graag nog even voor je uit waar je wél rekening mee moet houden als je led spots gaat monteren. Het mag dan wel niet al te moeilijk zijn, maar er zijn een aantal kleine dingetjes waar je wel op moet letten die je soms makkelijk vergeet.

Houd rekening met de maat van de opening. Alvorens je inbouwspots gaat aanschaffen, is het zeker niet onbelangrijk om te weten of deze gaan worden geplaatst in bestaande openingen, of dat er nieuwe openingen dienen te worden gezaagd. Bij bestaande openingen moet je goed kijken naar de gatmaat die de spots hebben. Indien deze groter is dan zal ook de bestaande opening moeten worden vergroot. Het is uiteraard makkelijker om een spot aan te schaffen waarvan de maat correspondeert met de opening.

Houd ook rekening met de trafo. Dit is iets waar velen vaak niet van op de hoogte zijn of wat velen over het hoofd zien. Namelijk het feit dat led spots vaak voorzien zijn van een transformator. Bij het aanschaffen van nieuwe spots moet je er dus rekening mee houden dat er genoeg plaats is om de spot weg te werken. Soms stuiten mensen hierdoor op ongewenste problemen, en dat wil je uiteraard niet.

Tot slot, naast de opening moet ook zeker de inbouwhoogte niet worden vergeten. Zeker niet wanneer je een ondiep plafond hebt om de spots in te installeren. Wanneer er niet genoeg aandacht aan wordt besteed om dit te laten kloppen, dan kan het zijn dat je problemen krijgt met het monteren van je nieuwe spots.

advertentie
advertentie