Afbeelding
Je keuken weer als nieuw

Je keuken weer als nieuw met oud hout

29 december 2020 om 08:43 Partnercontent

Een nieuwe keuken hoeft niet duur te zijn. Het zijn vaak de frontjes van de kasten en laden die het beeld en de sfeer bepalen, en die kun je gemakkelijk vervangen om de boel een meer rustieke uitstraling te geven. Het is een aardig karwei, maar klussen geeft rust in je hoofd, temeer daar je geen duizenden euro’s kwijt bent.

Bezuinigen maakt bewust

Bezuinigen en toch een ‘nieuwe’ keuken creëren gaan prima samen. Aan de ene kant bezuinig je op allerlei manieren: de voordeligste energieleverancier zoeken, sim only vergelijken, wat vaker de fiets pakken en wat meer in de folders kijken voor de aanbiedingen. Bezuinigen maakt je bewust van je uitgaven. Het materiaal waarmee je je keuken opknapt, oud hout, kost je vrijwel niets.

Even moeite doen voor je gratis materiaal

Hout ligt bijna overal voor het oprapen. Meubelmakers, houthandels, bouwmarkten en andere bedrijven, vraag eens naar houtafval en negen van de tien keer kun je het gratis meenemen. Pallets, zaagafval of oude meubels. En wie weet ligt er ook het één en ander in je schuur. Oud hout zoeken vergt wat meer moeite dan simpelweg planken kopen bij een bouwmarkt, daarentegen ben je duurzaam bezig door materialen te recyclen.

Deurtjes vervangen

Je maakt de deurtjes precies zoals je zelf wilt. Samengesteld uit meerdere plankjes of uit één stuk. De grepen en scharnieren van je oude keuken gebruik je simpelweg opnieuw. Het vervangen van de frontjes van lades is wat moeilijker, maar gelukkig kun je via YouTube manieren vinden om dit netjes te doen. Zorg ervoor dat je je hout mooi schuurt voordat je het een nieuw kleurtje geeft. Helemaal geen kleur is ook mooi, (gelakt) hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Je kunt de randen van de deuren overigens ook mooi frezen.

Keukenblad

Wie ook het keukenblad wil vervangen, is vanzelfsprekend langer bezig. Als je een geschikt stuk hout tot je beschikking hebt, dien je dit op maat te zagen en voor het installeren rekening te houden met snoeren van keukenapparaten, de wasbak met kraan en het gasfornuis of kookplaat. Mocht je een nieuw blad willen kopen, dan is dit ook nooit zo duur als een complete nieuwe keuken. Het mooie is: je vervangt met weinig uitgaven allerlei beeldbepalende delen en je hebt hetzelfde effect.

Constructieve tijdsbesteding

In de woonmagazines en op internet zie je ontelbare voorbeelden van de trendy rustieke keuken, waarin hout niet zelden de hoofdrol speelt. Wie weet vinden we jouw keuken daar binnenkort ook in terug. Je schitterende nieuwe keuken is het resultaat van duurzaam denken en al klussend onthaasten. Dat zijn meerdere vliegen in één klap.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie