Afbeelding
Foto: Valentyn Semenov

Interieurklussen zelf aanpakken? Gebruik timmerpanelen

20 november 2020 om 14:23 Partnercontent

Toen ons land het afgelopen voorjaar werd geconfronteerd met het coronavirus en de intelligente lockdown werd ingesteld, sloeg iedereen massaal aan het klussen. Omdat het destijds prachtig zonnig weer was, waren met name projecten in de tuin in trek. Ruim een half jaar later leven we opnieuw met maatregelen om COVID-19 te beteugelen. Dat biedt opnieuw de gelegenheid om van de nood een deugd te maken en binnenshuis de mouwen op te stropen, bijvoorbeeld met het maken van een mooi meubelstuk. Als thuiswerken voor jou nu meer regel dan uitzondering is, kun je bijvoorbeeld een bureau of werktafel maken. Houd je van koken en wil je de keuken een metamorfose geven? Dan kun je de keukendeurtjes van nieuwe frontjes voorzien. Of wil je een bepaalde hoek omtoveren tot ruime kast? Welke klus je ook wilt aanpakken, timmerpanelen zijn hiervoor uitermate geschikt. 

Sterke en duurzame panelen 

Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan van timmerpanelen worden gemaakt. Variërend van televisiemeubels en boekenkasten tot krukjes, stoelen en bedden. Ze zijn opgebouwd uit smalle latjes massief hout, die samen een sterk en duurzaam paneel vormen. De reden dat gewerkt wordt met die smalle latjes, heeft te maken met de eigenschap van massief hout dat onder invloed van vocht en temperatuurwisselingen gaat werken. Dat kan allerlei problemen veroorzaken. Kastdeurtjes zouden bijvoorbeeld ineens niet meer kunnen sluiten. Of er kunnen juist kieren in deurtjes ontstaan. Door het gebruik van smalle latjes wordt dit voorkomen. Timmerpanelen werken hierdoor minder en zijn scherper geprijsd. Bovendien kun je ze op maat gezaagd bestellen. 


Eenvoudig te bewerken 

Maar je kunt ook  MDF platen gebruiken als je aan de slag gaat met klussen binnenshuis. Dit materiaal wordt steeds vaker toegepast en heet voluit Medium Density Fibreboard. MDF dankt zijn unieke eigenschappen aan de wijze waarop het wordt geproduceerd. De platen bestaan uit houtvezels die onder hoge druk en met kunsthars worden verlijmd. Daarom kan MDF niet splinteren en is het eenvoudig te bewerken. Want schuren, frezen, zagen en boren gaan heel gemakkelijk. Een zeer geschikt materiaal dus om onder andere sieromlijstingen, meubels en vensterbanken mee te maken. Natuurlijk kun je jouw timmerwerk uiteindelijk ook schilderen. Het is wel aan te raden om eerst een speciale MDF-primer aan te brengen, omdat de platen de neiging hebben om de verf op te zuigen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie