Afbeelding
Ziekenhuiszorg

Ga je je zorgverzekering vergelijken? Let dan ook op het ziekenhuis aanbod in uw regio

Partnercontent

Jaarlijks maken zorgverzekeraars afspraken met ziekenhuizen. Deze afspraken kunnen ook invloed hebben op jouw zorgverzekering. Hierbij gaat het vooral over de vraag welke (en hoeveel) zorg zij het komende jaar af zullen nemen. Naast bedragen gaat het bij de inkoop van zorg ook over de kwaliteit van zorg, het aantal behandelingen en de tarieven. In dit artikel geven we samen met Independer Zorgverzekering aandachtspunten rondom ziekenhuiszorg, zoals de gemaakte afspraken, wachttijden en wat wordt er vergoed vanuit jouw pakket.

Zorg in het ziekenhuis

Vanuit het basispakket van iedere zorgverzekering is ziekenhuiszorg verzekerd. Hierbij gaat het om ziekenhuisverblijf, operaties en spoedeisende hulp. Wel geldt hierbij een eigen risico. In 2020 is het zo dat de eerste 385 euro (of een eigen risico dat vrijwillig hoger is bijgesteld) aan zorgkosten zelf betaald dienen te worden. Dus moet je een keer bloedonderzoek laten doen, een medisch specialist moeten inschakelen of een röntgenfoto laten maken, dan ben je vanuit je zorgverzekering verzekerd.

Het aanbod in de Gelderland-Midden

De regio Gelderland-Midden kent in totaal 31 ziekenhuizen en klinieken, maar ook nabij zijn er veel opties, die uiteraard overwogen kunnen worden, zoals in de regio Noord- en Oost-Gelderland en Utrecht. Ga je later dit jaar een zorgverzekering afsluiten? Dan is het altijd belangrijk om uit te zoeken welke ziekenhuizen afspraken hebben met betreffende verzekeraar(s) voor de zorg die je nodig hebt en natuurlijk waar deze gevestigd zijn. Let op: niet voor alle soorten behandelingen en/of aandoeningen zijn er contracten afgesloten. Als je heel specifieke zorg denkt nodig hebben, kun je dit het beste altijd even nagaan voor alle zekerheid. Bij gecontracteerde ziekenhuizen krijg je alles vergoed. Uiteraard is dit niet het geval bij niet gecontracteerde ziekenhuizen, waar je in veel gevallen een deel van de kosten meestal echter zelf betalen.

Keuze van het pakket bepaald vergoeding

Zorgverzekeraars maken afspraken met ziekenhuizen vooral om zorg betaalbaar te maken en te houden voor de patiënt. Daarnaast vormt ook de kwaliteit van zorg een belangrijke factor bij deze afspraken. Zorgverzekeraars bieden namelijk vaak verschillende pakketten aan. Hierdoor kan het zijn dat je, bij een uitgebreider (en duurder) pakket, ook geen kosten hoeft te betalen bij niet-gecontracteerde ziekenhuizen. Vergelijk zorgverzekeringen daarom ook altijd op basis van aangeboden pakketten van de betreffende zorgverzekeraar. Hier lees je alles over de zorgverzekering van 2021.

advertentie
advertentie