Afbeelding
Aalt Guliker

Expositie geopend over band Nijkerk met Nederlands-Indië

Overig Tips van de redactie

NIJKERK In Museum Nijkerk is zaterdagmorgen 30 juli de expositie geopend over de verbanden tussen Nijkerk en Nederlands-Indië. De opening werd verricht door Nijkerker Ruud Flohr en zijn kleindochter Mary-Jane Flohr. De 84-jarige Nijkerker is met twee anderen, Ingrid van Elderen en Nes Barkey, op film gezet om te vertellen over de voormalige Nederlandse kolonie.

Het was een hele klus om de expositie in te richten. Conservator Saskia van den Berg heeft geprobeerd om het verleden in Nederlands-Indië van alle kanten zo zorgvuldig mogelijk te benaderen. Van den Berg: ,,Het kent een complexe geschiedenis met indringende verhalen.” Onder meer werden Nijkerkers gevonden met een band met de voormalige kolonie alsmede een boekwerk Siedjah, waarvan de auteur Nico Vink (94) zelfs aanwezig was tijdens de opening van de expositie.

HERDENKING Het idee om meer kenbaarheid te geven aan Nederlands-Indië ontstond in 2020. Van den Berg werkte mee aan 75 jaar vrijheid in Amersfoort. ,,Daar kregen wij de vraag van de Indische gemeenschap om een herdenking te organiseren voor de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Dat hebben we toen voor het eerst gedaan op 15 augustus 2020.” Het was voor Van den Berg een eyeopener. ,,Ik realiseerde me dat we in Nederland meestal stoppen bij de herdenking van de bevrijding op 5 mei, maar grote delen van Azië waren toen nog niet vrij.”

Het onderwerp prikkelde Van den Berg en ze deelde het met de vrijwilligers van Museum Nijkerk. ,,Iedereen was meteen enthousiast over dit onderwerp. Het museum heeft 85 vrijwilligers en iedereen had wel ideeën.” Het was daarom niet moeilijk om te ontdekken waar de twee plekken elkaar raken, vertelt Van den Berg. ,,In het Van Reenenpark staat een monument om de gesneuvelde militairen te herdenken die vielen bij het militair ingrijpen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Er staan zes namen op, maar we wisten niet wie zij waren. Dat was de eerste insteek voor de expositie: die mensen willen we een gezicht geven.”

Door Kees van den Heuvel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie