Afbeelding
Kees van den Heuvel

Wens: meer vrouwelijke straatnamen in Nijkerk

22 maart 2022 om 09:05 Overig

NIJKERK Burgemeester Renkema, voorzitter van de Adviescommissie Naamgeving, heeft vrijdag 18 maart een lijst met ruim 25 namen van Nijkerkse vrouwen ontvangen. Deze lijst met namen dient als inspiratiebron om nieuwe straten in de gemeente Nijkerk te vernoemen naar een vrouw op deze lijst. 

Het gaat om vrouwen die in de historie van de gemeente Nijkerk veel betekend hebben, maar nauwelijks bekend zijn. Niet heel verwonderlijk, want vrouwen handelden vaak uit naam van hun echtgenoot of deden in alle bescheidenheid hun werk. ,,In Nijkerk is slechts een handvol vrouwen bedeeld met een straatnaam”, aldus scheidend raadslid Janneke van Heugten, die zich inspande om bekende vrouwen uit Nijkerk boven water te krijgen.

EXPOSITIE Nel Schoon, Tamar Kaijzer, Bea Berends, Lisette Lanting en Saskia van den Berg zijn – in navolging van landelijke en regionale initiatieven – begonnen om de naamsbekendheid van deze vrouwen te vergroten. Een van de volgende activiteiten is dat zaterdag 2 april over elf vrouwen van de lijst een expositie wordt geopend in Museum Nijkerk. De voorbereidingsgroep hoopt dat dit initiatief veel navolging krijgt en dat de aandacht voor vrouwen in de lokale geschiedenis hierdoor groeit.

Onder de bekende Nijkerkse vrouwen bevinden zich: Geertje Arends, Stijntegen Scholten, Marij van Wenckum, Wilhelmina Henrietta Maria van Erckelens, Caatje Visser, Maria Geertruid Vos-Foltzer, Cornelia Maria van Hangest Baronesse d’Yvoy, Elise van Calcar-Schiotling, Vrouwe Douariere Melvil baronesse van Lynden, Heleen Callenbach, Maria Buitink-Bouw, mevrouw Bruining-Spruit, Albertha Frederika Theresia Kampman (zuster Bonaventura), Mevrouw J. Hogenboom-Slagman, Jonkvrouw C.E. van der Hoog-De Brauw, Jac. Cozijnsen-Petersen, Jannie Kamphorst, Cecile Schueler, Beertje van Soeren, Zuster van Ruler, Annie Vastenburg-Van de Weem, Marijke Snijders, Co Schussler-Luttik, Miep de Wolff-Van Makkelenburg, Inka Klinckhard, Catharina Moll-De Boer, Truus Bokkers-Smink. 

Inwoners mogen ook suggesties opsturen van vrouwen die een grote rol hebben gespeeld in de Nijkerkse geschiedenis.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie