Afbeelding
Kees van den Heuvel

NOS filmt eerbetoon aan jarige prinses Amalia op Nijkerks carillon

Overig

NIJKERK Het NOS Journaal heeft dinsdagmorgen het eerbetoon op het Nijkerkse carillon voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Amalia gefilmd. Zij viert dinsdag haar achttiende verjaardag.

In opdracht van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging heeft Bob Zimmerman speciaal voor deze gelegenheid een compositie geschreven: ‘Amalia Achttien!’ dat op die dag op tientallen carillons in Nederland werd gespeeld. In Nijkerk speelde stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek dit nieuwe werk tijdens een extra bespeling om 10.00 uur. Eerst klonk traditiegetrouw het Wilhelmus, daarna ‘Amalia Achttien!’.

TRADITIE Met deze speciale compositie wordt een eeuwenoude traditie voortgezet. Al sinds de zestiende eeuw spelen beiaardiers nieuwe werken, opgedragen aan stadhouders en leden van het Koninklijke Huis, tijdens inauguraties, stads- en staatsbezoeken, huwelijksfeesten, verjaardagen en uitvaarten. Bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima in 2002 componeerde Joop Stokkermans een Oranjerapsodie voor beiaard. Een feestelijk werk waarin diverse thema’s van Nederlandse volksliederen zijn verwerkt. Dit stond 7 december ook op het programma.

advertentie
advertentie