Afbeelding
Louis van Oort

Minder boetes voor wildplassen uitgedeeld in gemeente Nijkerk

20 mei 2021 om 13:29 Overig

NIJKERK Vorig jaar zijn beduidend minder wildplassers op de bon geslingerd. Er werden achtduizend boetes uitgedeeld aan mensen die in het openbaar hun behoefte deden, in 2019 kwam de som uit op zo’n zeventienduizend boetes. 

In de gemeente Nijkerk daalde het aantal van 25 boetes in 2019 naar slechts 2 in 2020. Dat komt neer op 0,5 boetes per tienduizend inwoners.

Het aantal boetes daalde daarmee met ruim vijftig procent, blijkt uit analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Via de boetes werd in totaal meer dan 1,1 miljoen euro opgehaald. Ook dat is fors minder dan in 2019: toen ging het nog om bijna 2,4 miljoen euro. Een boete voor wildplassen - of poepen - kost 140 euro. Volgens de politie is het ‘heel aannemelijk’ dat het aantal boetes is gedaald doordat de (nacht)horeca vorig jaar lang gesloten was. Overlast door wildplassers wordt volgens de politie namelijk vooral door uitgaanspubliek veroorzaakt. 

DALING In vrijwel alle provincies is het aantal uitgedeelde wildplasboetes vorig jaar gedaald. In Friesland en Zeeland daalde het aantal het hardst: met meer dan zeventig procent. Alleen in Flevoland werden meer plasprenten uitgedeeld in 2020.Afgezet tegen het aantal inwoners telde de provincie Groningen de meeste wildplassers: er werden 6,7 bonnen uitgeschreven per tienduizend inwoners. 

Drenthe telde juist relatief weinig wildplasboetes. Desondanks werden in Meppel vorig jaar relatief de meeste illegale urineerders op de bon geslingerd. Deventer telde ook veel plasprenten, gevolgd door studentenstad Groningen en toerismegemeente Valkenburg aan de Geul.


APV Het is niet bij wet verboden om te plassen of poepen in het wild. Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om regels over wildplassen op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Vaak wordt er dan besloten dat het verboden is je behoefte in het wild te doen binnen de bebouwde kom. Cijfers in dit onderwerp gaan dan ook over overtredingen binnen de bebouwde kom.

advertentie
advertentie