Afbeelding
Stad Nijkerk

Columnist Nelleke den Besten over een lege Eierhal: ‘Mooie kansen, wie grijpt ze?’

31 mei 2023 om 14:33 Opinie Column

NIJKERK Met het nodige gevoel voor drama zegt mijn 10-jarige dochter bij het zien van een foto van een kameel in een circustent in de krant van vorige week: ,,Dan halen ze zo’n beest uit weet ik veel waar, Azië of zo, en dan laten ze die in een klein stadje als Nijkerk door een hoepel springen...” Als ik vraag of mijn beeld van het circus dat van haar beïnvloed heeft, denkt ze van niet. 

Ongetwijfeld beïnvloeden we elkaar altijd, maar ik ben minder uitgesproken dan zij. Ik moet lachen om het beeld dat ze schetst. Kan me niet zo goed voorstellen dat kamelen door hoepels springen. Maar goed, net als voor haar hoeven dieren in het circus voor mij niet zo nodig (meer). Niet in Nijkerk. Überhaupt niet. Laat die beesten lekker op een comfortabele plek van hun (oude) dag genieten. Geen idee voor hoeveel mensen er dan een stuk vermaak wegvalt dat onmisbaar lijkt, maar als ik zie hoe hard circusfamilie Bossle leurt om een paar kaartjes te verkopen, denk ik dat het wel meevalt.

Zeker als er iets anders voor in de plaats komt. Niet zozeer deze week, maar structureel, want de Eierhal staat weer leeg. Een bijzonder pand op een toplocatie. Wat voor vermakelijks kunnen we daarvoor bedenken? Als je mij laat wegdromen denk ik dat een foodmarketconcept er goed in zou passen. De vraag is echter of dat voldoende aanslaat in Lekker Nijkerk en of er ondernemers zijn die dat risico willen wagen. Het concept ‘Proef de Passie’ mag vorige week in de smaak gevallen zijn; één middag zoiets invullen is nog wat anders dan structureel. Toch is zo’n concept in wereldsteden vaak een grote publiekstrekker. Dat heb ik in maart nog ervaren in de Time Out Market in Lissabon; een plek waar diverse restaurants uit de stad met kleine gerechten presenteren wat zij in huis hebben en waar toeristen en locals aan lange tafels in het midden van de hal genieten van al die culinaire verwennerij. Misschien een te grootse droom voor Nijkerk. Of toch niet?

Kleine rondvraag leert dat er nog wel meer ideeën zijn over een leuke, geschikte bestemming voor het pand in de Oosterpoort: de bieb verhuizen? Eindelijk bowlen in eigen woonplaats door de realisatie van een bowlingbaan en/of gamehal? Of misschien een shop-in-shop-concept, waarbij iedereen die wat te verkopen heeft geen heel winkelpand hoeft te huren, maar met slechts een paar vierkant meter uit kan? Het is natuurlijk veel te makkelijk hier in een columnpje over weg te dromen en niets te doen, maar wat ik vooral wil zeggen is: de leegstand van zo’n pand biedt mooie kansen. Wie grijpt ze?

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie