Afbeelding
bdu

Column: Premium

Opinie

Aan het einde van de dag twijfelde ik zo'n beetje aan alles, toen ik vorige week het relaas van een complotdenker had aangehoord. Over hoe een paar steenrijke particulieren feitelijk alles bepalen wat er in de wereld gebeurt. Hoe economieën reilen en zeilen, welke informatie de media haalt (en welke niet). En over hoe geopolitieke kwesties volgens alternatieve media werkelijk in elkaar steken.

De complotdenker in kwestie (en ik realiseer me heus dat er een licht oordeel in die kwalificatie schuilt) voelde zich aangemoedigd doordat ik dingen mompelde als 'ja, hoe kun je weten of iets waar is, als je het zelf niet hebt onderzocht?'. Een kritische houding ten opzichte van wat anderen zeggen of schrijven - ook als dat media zijn - lijkt me heel gezond. Neem vooral niet zomaar alles voor waar aan, maar oordeel zelf. Fake news is aan de orde van de dag. Maar de grap van veel complottheorieën vind ik dat mensen die erin geloven vaak opmerkelijk kritisch staan tegenover alles wat mainstream of gevestigde orde is - vooral als het voor hen ongemakkelijke waarheden betreft - en dat zij tegelijkertijd allerlei spookverhalen voor zoete koek slikken. Wees dan op z'n minst net zo op je hoede bij alles wat je wél voor waar aanneemt.

Hoe anders is dat lokaal, waar je de hoofdpersonen in nieuwsverhalen zomaar in het wild kunt tegenkomen. Waar je de vergaderingen waar Wijnand Kooijmans een deel van zijn verhalen op baseert gewoon live kunt meekijken via internet (of in de raadszaal). Waar de directeur van de school van je kinderen ineens opduikt in een verhaal dat Paul Nolens maakt over de werkdruk in het Nijkerkse basisonderwijs. Waar je de sportverslagen vooral leest om te checken of Rob Schoon hetzelfde gezien heeft als jij. Waar je sfeerverslagen van Belinda van der Horst leest over evenementen die je zelf meemaakte, of interviews van Maranke Pater met mensen die je kent. Daar komt geen complottheorie tussen. Wat er straks wel tussen de lezer en de Premium content komt is een abonnementsvorm. Naast het dagelijkse gratis nieuws zijn unieke verhalen en aantrekkelijke nieuwe rubrieken van de Stad Nijkerk straks alleen nog online toegankelijk voor abonnees. Zo ook mijn columns. Die verschijnen vanaf nu niet meer onverkort hier op pagina 3. Best een spannende ontwikkeling, maar ook een logische. Want goede lokale journalistiek is nu eenmaal niet gratis. Redactie en correspondenten blijven met veel enthousiasme verhalen maken, ik blijf met plezier columns schrijven. Ga jij mee naar Stad Nijkerk Premium?

Nelleke den Besten

advertentie