Afbeelding
Corlaer College

Corlaer College ontvangt predicaat Excellente school

Onderwijs

NIJKERK De afdeling havo en atheneum van het Corlaer College in Nijkerk heeft maandag het predicaat Excellente school ontvangen. De afdeling mag zich de komende drie jaar wederom excellent noemen. 

Het predicaat Excellente school wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgereikt aan scholen die naast een goede kwaliteit van het onderwijs ook uitblinken omdat het onderwijsaanbod inspirerend en innovatief is. Het predicaat is bedoeld als stimulans voor scholen om hun ambities te ontwikkelen en hun kennis onderling te delen. De Nijkerkse school is trots op het predicaat Excellente school. Rieneke Brouwer (conrector havo/atheneum): ,,Het predicaat is een bevestiging waar we goed in zijn, namelijk leerlingen opleiden in een contextrijke omgeving in een fijn schoolklimaat.”

CONTEXTRIJK LEREN Het predicaat Excellente school wordt toegekend vanwege een kenmerkend kwaliteitsaspect van de school. Voor het Corlaer College is dat: contextrijk leren ondersteund door gerichte coaching. ,,De kern van contextrijk leren is dat leerlingen tijdens de lessen en tijdens het werken op het domein leren van situaties en thema’s uit de praktijk”, legt de school uit. ,,De leerlingen werken samen in kleine groepjes aan een thema dat aansluit bij maatschappelijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld duurzaamheid.” 

Een onafhankelijke jury heeft gesproken met leerlingen, docenten, ouders en de schoolleiding. Ze hebben lessen geobserveerd en resultaten uit de praktijk bekeken. ,,De jury heeft gezien dat het Corlaer College kiest voor een gezonde middenweg tussen leerling- en docentgestuurd onderwijs. Dat betekent dat niet alleen de docent invulling geeft aan het onderwijs, maar dat de leerling ook een belangrijke rol hierin heeft. Leerlingen doen niet alleen kennis op, maar werken ook aan vaardigheden zoals samenwerken en plannen.”

EXCELLENT In heel Nederland mogen nog eens 43 extra scholen en schoolsoorten zich vanaf maandag ‘excellent’ noemen, meldt de Inspectie van het Onderwijs. Twee van die scholen hadden het predicaat nog niet en de rest krijgt het opnieuw uitgereikt. In januari kregen al 55 scholen en schoolsoorten het predicaat. Vanwege de coronacrisis waren dat de eerste uitreikingen in twee jaar tijd. Het aantal excellente scholen is volgens een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs de afgelopen jaren redelijk gelijk gebleven.

Maandag kregen 14 basisscholen, 8 scholen in het speciaal onderwijs en 21 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs te horen dat ze (opnieuw) zijn geselecteerd. Alle bijna 100 scholen die dit jaar onderscheiden werden ,,leverden een bijzondere prestatie in een periode waarin het al een grote opgave was om het onderwijs te continueren”, aldus de inspectie.


advertentie
advertentie