Afbeelding
Pixabay

Gelders scholenproject tegen huiselijk geweld stopt

Onderwijs

NIJKERK Zes gemeenten van de West Veluwe Vallei, waaronder Nijkerk, stoppen met ingang van woensdag 1 december noodgedwongen met het project Handle with Care. Scholen kregen via dit project na een huiselijk geweldsincident waar de politie bij betrokken was een seintje dat er bij een kind thuis ‘iets’ was gebeurd, zodat zij hier rekening mee konden houden. Maar de politie trekt zich nu terug.

De landelijke beleidslijn van de politie onderkent het belang van snelle sociale steun aan kinderen, maar ziet hierin niet langer meer een rol voor de politie. Daarnaast is het landelijke privacyadvies dat er geen goede juridische basis gevonden kan worden voor het verstrekken van een Handle with Care-signaal.

92 SIGNALEN Wageningen bedacht het systeem in 2018 en Ede, Scherpenzeel, Nijkerk, Renkum en Barneveld sloten zich eind 2020 aan. Sindsdien zijn er 92 signalen doorgegeven aan scholen. 

SOCIALE STEUN De politie meldde een incident bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Daarbij werden alleen de naam en geboortedatum van het kind of de kinderen genoemd, plus de code ‘Handle with Care’. De leerplichtambtenaar gaf dit signaal door aan scholen. Volgens de initiatiefnemers konden leerkrachten vervolgens sociale steun bieden aan de betreffende leerlingen, in de vorm van onder meer aandacht, ruimte voor rust, begrip en flexibiliteit met toetsen. Dit is voor de kinderen als direct of indirect slachtoffer van huiselijk geweld van groot belang.

De deelnemende gemeenten en scholen betreuren dat het project nu stopt. Er wordt gezocht naar andere modelijkheden om door te gaan met Handle with Care. De gemeenten streven ernaar om in het eerste kwartaal van 2022 meer duidelijkheid te kunnen geven over een vervangende route.

advertentie
advertentie