Afbeelding
Google Maps

Geen geld beschikbaar om Corlaer College te laten voldoen aan ventilatie-eisen en covid-richtlijnen

31 mei 2021 om 11:03 Onderwijs

NIJKERK Om het gehele Corlaer College te laten voldoen aan de ventilatie-eisen voor nieuwbouw en de Covid-richtlijnen is een bedrag van 2,4 miljoen euro benodigd. Maar dit bedrag is niet beschikbaar, niet bij het schoolbestuur en niet bij de gemeente Nijkerk.

In plaats van deze forse investering wilde het schoolbestuur kooldioxidemeters en een aantal extraramen plaatsen om meer te kunnen ventileren. Het plaatsen van de extra ramen past niet binnen de subsidieregeling die het Rijk voor het verbeteren van de ventilatie beschikbaar heeft. Het plaatsen van de kooldioxidemeters komt alleen voor een vergoeding in aanmerking als onderdeel van andere ventilatiemaatregelen. Het verzoek om subsidie is daarom afgewezen door het Rijk. Het Corlaer College heeft nu het plan opgevat om de meters zelfs aan te schaffen. 

RENOVATIE Dat blijkt uit de stand van zaken rond het integraal huisvestingsplan onderwijs. Hierin wordt aangegeven dat de renovatie van de school De Spreng in Hoevelaken komende zomer start. Het binnenklimaat wordt verbeterd qua comfort en luchtverversing, de school wordt beter geïsoleerd en intern vindt een verbouwing plaats, zodat de school onderwijskundig is toegerust voor de toekomst. 

VERHUIZEN Onderzocht wordt of de school ’t Blokhuis in Hoevelaken kan verhuizen naar de nieuw te realiseren woonwijk Middelaar. De bouw van een nieuwe zelfstandige school in die wijk is niet mogelijk. Hiervoor zouden 1.000 tot 1.200 woningen moeten worden gebouwd en dat aantal wordt niet gehaald. De woonwijk zorgt wel naar verwachting tot een toename van 150 tot 250 extra leerlingen. Die moeten worden gehuisvest op bestaande scholen en op meerdere daarvan zijn de uitbreidingsmogelijkheden beperkt. 

Een onderwijslocatie in Middelaar wordt echter wel wenselijk gevonden. Vanuit het centrum is de afstand van de nieuw te bouwen wijk naar de verschillende scholen 1,3 tot 2 kilometer. Dit is relatief ver voor een basisschool binnen de bebouwde kom. Indien wordt gekozen voor de verhuizing van een bestaande school komt ’t Blokhuis hiervoor het meest in aanmerking. Het schoolbestuur heeft aangegeven actief te willen meewerken aan een eventuele verhuizing. Indien toch wordt afgezien van een verhuizing moet alsnog een renovatieplan worden opgesteld. Dat brengt wel 150.000 tot 250.000 euro extra mee aan huurkosten.

OPEN KRING De renovatie van de basisschool De Open Kring in Nijkerk wordt deze zomer afgerond. Onder meer wordt de school verduurzaamd, maar ook wordt het dak in het midden van de school omhoog gebracht waardoor het hart van de school een meer open en ruimtelijk karakter krijgt.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie