Afbeelding
T is for Tech

Vmbo-scholieren behalen certificaat met speciaal keuzevak

Onderwijs

NIJKERK Negen vmbo-leerlingen van het Nijkerkse Corlaer College en het Van Lodenstein College in Hoevelaken hebben een speciaal lesprogramma met succes afgerond. Het keuzevak, CNC-technieken, was acht weken lang een samenwerking tussen de scholen en STYLE CNC Machines uit Bunschoten. De partijen vonden elkaar via T is for Tech. Vanuit dit initiatief werken regionale vmbo-scholen samen om het technisch onderwijs te verbeteren en te versterken. 

Het lesprogramma was gericht op verspanen middels het programmeren en draaien van werkstukken op een computergestuurde draaibank.

EIGEN NIVEAU De leerlingen gingen op hun eigen niveau aan de slag. Met de besturingssoftware programmeerden de scholieren hun werkstukken op hun eigen computer. Via een 3D-simulatie werd gecontroleerd of het geprogrammeerde werkstuk ook daadwerkelijk kon worden uitgevoerd.

Na het theoretische deel werd het programma ingelezen op de CNC-draaibank, waarbij beitels, materiaal en programma hun werk deden met als uitkomst een zeer nauwkeurig werkstuk. De leerlingen waren enthousiast over het feit dat ze binnen zo’n korte tijd een werkstuk konden produceren.

EXAMEN Het acht weken durende lesprogramma werd afgesloten bij STYLE op locatie. Leerlingen kregen hierbij een examen voor de kiezen kregen. Alle overgedragen kennis moest binnen een halfuur kunnen worden gereproduceerd om een RVS-flesopener te kunnen programmeren en te maken op een van de demomachines.

,,Eerst dacht ik dat ik nooit die machine zou kunnen programmeren, maar deze software is echt heel makkelijk te begrijpen. Ik durf nu zelf de machine te bedienen en ik weet zeker dat ik verder ga in de techniek”, aldus een van de leerlingen die het examen heeft behaald. Na afloop werden alle leerlingen beloond met een heus CNC-certificaat.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie