Afbeelding
BNNVARA

Nijkerkse scholieren 'op weg naar het Lagerhuis'

29 januari 2020 om 12:27 Onderwijs

NIJKERK Voor de tweeëntwintigste keer gaat BNNVARA's scholieren-debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis' op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Middelbare scholen uit alle provincies strijden om de titel van beste debatschool van Nederland. De voorrondes in Gelderland vinden plaats op donderdag 30 en vrijdag 31 januari vanaf 10.15 uur. Daaraan doen leerlingen mee van het Corlaer College uit Nijkerk.

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder 360-gradendebatten en één-op-ééndebatten. Ook is er een speechwedstrijd. Nieuw dit jaar is het All-Star debat, waarin vijf scholieren debatteren tegen een Statenlid. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales en wordt de beste speech van de dag gekozen. De voorronde in Gelderland wordt geopend door gedeputeerde Peter van 't Hoog. De landelijke finale wordt 5 mei om 22.15 uur uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2.

De jonge debaters buigen zich over diverse stellingen. De stellingen voor de provincie Gelderland zijn 'Gelderse scholen moeten 'dialectlessen' geven'; 'Het is terecht dat autorijden in Gelderland goedkoper wordt'; en 'Het is een goede zaak dat de provincie fors investeert in herinneringstoerisme.'

De landelijke stellingen zullen onder andere gaan over drugsgebruik onder jongeren, de rol van ouders bij seksuele voorlichting en de Europese 'Green deal'. 

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren '90 populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis'. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie 'Op weg naar het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen in samenwerking met de provincie Gelderland en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie