De partners van het nieuwe lesprogramma 'Sporen zoeken in het landschap', tweede van rechts is Theo Slijkerman, Museum Nijkerk.
De partners van het nieuwe lesprogramma 'Sporen zoeken in het landschap', tweede van rechts is Theo Slijkerman, Museum Nijkerk. Museum het Pakhuis Ermelo

Fonds voor Cultuurparticipatie honoreert aanvraag ‘Sporen zoeken in het landschap' met €44.000,-

Onderwijs Deel je nieuws

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een subsidie van €44.000,- toegekend voor het project ‘Sporen zoeken in het landschap’. Zeer verheugd zijn de vijftal Veluwse musea, twee coördinatiepunten cultuureducatie en Erfgoed Gelderland die de aanvraag hebben ingediend. Kinderen van de bovenbouw van het basisonderwijs kunnen binnenkort op zoek gaan naar archeologische sporen in hun eigen omgeving.

Erfgoed Gezocht
Vijf maanden geleden werd het project Erfgoed Gezocht gelanceerd, bedoeld om met behulp van burgerparticipatie archeologische sporen in het landschap digitaal te onderzoeken. 2063 speurders bekeken hoogtekaarten van de Veluwe en brachten over een gebied van 2087 km2, potentiële grafheuvels, houtskoolmeilers en Celtic fields in kaart. Samen hebben ze in korte tijd het werk gedaan waar één persoon meer dan twee jaar (zonder pauzes) mee bezig zou zijn geweest. Het is indrukwekkend hoeveel vrijwilligers door dit project gestimuleerd zijn een bijdrage te leveren aan de wetenschap.

Erfgoedbewustzijn
Museum Het Pakhuis zag educatieve kansen voor het project Erfgoed Gezocht. Musea in Nederland proberen hun bezoekers door middel van educatie ‘erfgoedbewust’ te maken. Door het verhaal dat ze vertellen over hun collectie en over de historie van het gebied, krijgen jong en oud gevoel voor de waarde van het erfgoed van hun directe leefomgeving. De hoogtekaarten die ook bij Erfgoed Gezocht gebruikt worden, dagen je uit om op onderzoek te gaan in het landschap. Wanneer je de sporen goed leert lezen, wordt het makkelijker ze te herkennen op de kaart. Bovendien wordt je als kijker bewust van wat er zich allemaal om je heen, in je directe leefomgeving, bevindt.

Veluwse Samenwerking
Samen met Museum Elburg, Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe, Museum Nijkerk en Museum Nairac in Barneveld ontwikkelt Het Pakhuis een educatieprogramma dat gekoppeld is aan de woonplaats van de kinderen. Groep zeven van verschillende basisscholen in de provincie zullen bij de ontwikkeling van dit programma betrokken zijn. Cultuurplein Noord Veluwe en Cultuurkust garanderen een duurzame verankering van het programma in het aanbod voor de scholen. En door de professionele ondersteuning door Erfgoed Gelderland is ook de kwaliteit van het programma gewaarborgd.

Toekenning
De adviescommissie van het Fonds voor Cultuurparticipatie waardeert de nieuwe invalshoek voor erfgoededucatie waar bewustwording voor de historische context van de eigen leefwereld en waardering van het erfgoed centraal staan. Ook de gelijkwaardigheid van de partners wordt als positief punt genoemd. Door de krachten te bundelen wordt de samenhang tussen de museale collecties zichtbaar. Het fonds heeft de aanvraag gewaardeerd met een subsidie van €44.000,-
Sporen in het Landschap zal in de komende jaren ontwikkeld worden. Er wordt toegewerkt naar een duurzaam educatieprogramma in oktober 2022.

advertentie
advertentie