Afbeelding
Team Rijden Zonder Invloed

Leerlingen ervaren de gevaren van rijden onder invloed

18 oktober 2019 om 11:24 Onderwijs

NIJKERK Leerlingen van Aeres Nijkerk kunnen vrijdag zelf ondervinden welk effect alcohol en drugs hebben op je rijgedrag. In een 3D- tripping simulator kunnen (toekomstige) jonge bestuurders op een veilige manier ervaren dat alcohol, drugs en verkeer niet samengaan. 

De actie maakt deel uit van de campagne 'Rijden Zonder Invloed', waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van het rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het campagneteam is op 18 oktober aanwezig bij Aeres. Leerlingen kunnen plaatsnemen in de 3D- Tripping Simulator. In een Virtual Reality-wereld beleven ze met een Oculus Rift bril zelf wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur. Ook is er een alcokart aanwezig. Dit is een speciale kart die voorzien is van een 'rijden onder invloed' stand. Hierdoor zal de kart reageren alsof de bestuurder onder invloed van alcohol is. Jonge (toekomstige) bestuurders ervaren zo zelf dat alcohol en verkeer niet samengaan.

ERNSTIGE ONGEVALLEN Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 tot 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.

De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers.Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

advertentie
advertentie