Het eerste Tiny House is gereed en te zien op de achtergrond.
Het eerste Tiny House is gereed en te zien op de achtergrond. Van Lodenstein College

Leerlingen Van Lodenstein College Hoevelaken bouwen eigen Tiny Houses

1 maart 2024 om 10:08 Onderwijs

HOEVELAKEN De afdeling bouwen, wonen en interieur (BWI) op het Van Lodenstein College heeft de traditionele leeromgeving doorbroken met een pilot: het bouwen van een echte Tiny House. De bouw van de eerste is reeds afgerond, momenteel is de bouw van het tweede huis in volle gang. Dit project stelt leerlingen in staat om niet alleen bouwvaardigheden te ontwikkelen, maar ook cruciale projectmanagement- en samenwerkingsvaardigheden op te doen.

De leerlingen staan aan het roer van het volledige proces, van het bestellen van materialen tot het maken van gedetailleerde bouwplannen en de uiteindelijke uitvoering. Leerlingen van de afdeling produceren, installeren en energie (PIE) zijn aangehaakt om de technische installaties te realiseren. ,,Dit project laat zien dat naast een praktische toepassing van vaardigheden, ook projectmatig werken én samenwerken (over afdelingen heen) in de bouwsector onmisbaar is”, schrijft de middelbare school.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Werkzaamheden aan binnenkant van Tiny House. - Foto: Van Lodenstein College

Teammanager Van Loon, sectieleider Van IJmeren en docent Uijl zijn enthousiast over de vernieuwende aanpak van het leerproces: ,,We streven naar meer dan alleen theoretische kennisoverdracht. Het Tiny House-project biedt onze leerlingen de kans om zelfstandig te leren en verantwoordelijkheid te nemen voor het gehele bouwproces. Het toont concreet aan dat we ons onderwijs willen vernieuwen en willen laten aansluiten op de interesses van de jeugd.” 

‘IDEE WORDT WERKELIJKHEID’

Leerling Antonie van Loenen (foto) deelt zijn ervaring met het project: ,,Het bouwen van het Tiny House is echt gaaf. We leren niet alleen over timmeren en constructie, maar ook samenwerking en planning komen terug. Het is echt mooi om te zien hoe ons idee op papier werkelijkheid wordt. Ik ben blij dat ik mag meedoen aan dit project.”

Het Tiny House, dat bekend staat om haar duurzame karakter en vakmanschap, zal uiteindelijk geveild worden aan geïnteresseerden. De opbrengst zal worden geïnvesteerd om toekomstige innovatieve BWI-projecten binnen het vmbo-onderwijs op het Van Lodenstein College mogelijk te maken. ,,Tijdens deze pilot ervaren we dat onderwijs niet alleen hoeft te inspireren door middel van theorie en boeken, maar juist door praktische projecten.”


Leerling Antonie bezig in het Tiny House. - Foto: Van Lodenstein College

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie