Afbeelding
Harry Koelewijn

‘Gemiddeld 12 mankementen bij nieuwbouwhuizen gemeente Nijkerk’

Nieuwbouw

NIJKERK Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis constateerden vorig jaar in de gemeente Nijkerk gemiddeld 12 opleveringsgebreken per nieuwbouwwoning. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van 19 mankementen. In totaal analyseerde de landelijke organisatie ruim 14.000 opleveringskeuringen. 

Nijkerk, een gemeente waar relatief veel nieuwbouw plaatsvindt, scoort op het gebied van opleveringsgebreken lager dan gemeenten in de regio. In Barneveld registreerden de keurmeesters van Vereniging Eigen Huis gemiddeld 24 mankementen. Veel meer dan in Leusden (14), Amersfoort (13), Ermelo (18), Harderwijk (14) en Ede (19).

Het doorsnee aantal opleveringsgebreken in Nederland bleef afgelopen jaar nagenoeg gelijk vergeleken met 2019. Bouwers lieten destijds per nieuwbouwwoning nog gemiddeld 20 steken vallen.  

GEVEL De gevel was afgelopen jaar met gemiddeld zeven aangetroffen bouwfouten het meest kwetsbare onderdeel van een nieuwbouwwoning. De keurders troffen daar vooral beschadigde kozijnen en ramen aan, slecht of niet uitgevoerd schilderwerk, niet sluitende deuren en ramen en een witte waas van zout en kalk op de stenen. De keuken en badkamer volgen met gemiddeld vijf opleveringspunten. Fouten in installaties en verblijfsruimten zorgden voor gemiddeld drie punten.

GROTE WONINGEN Vrijstaande woningen voeren de ranglijst aan met gemiddeld 26 opleveringsgebreken. Daarna volgen twee-onder-een-kapwoningen (20), hoekwoningen (18) en tussenwoningen (16) en appartementen (15).

Volgens Vereniging Eigen Huis is het belangrijk om de woning kritisch te inspecteren. ,,Veel bouwers blijken nogal nonchalant bij de eindcontrole voor de overdracht van de woning”, zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. ,,Kopers moeten bij de oplevering van hun nieuwe huis daarom scherp opletten of alles volgens afspraak is uitgevoerd en werkt zoals het hoort.”

OPLEVERING De formele oplevering is voor de koper volgens hem een belangrijk moment. ,,Want wie klaagt over zichtbare bouwfouten, maar deze niet tijdens de oplevering aan de kaak stelde, kan deze lang niet altijd verhalen op de bouwer.’’

Hij onderstreept ook het belang van de vooroplevering, die zo’n twee weken voor de sleuteloverdracht plaatsvindt. ,,Met een goede vooroplevering kunnen tekortkomingen tijdig worden gesignaleerd en hersteld”, zegt Wilbrink. ,,Dan zijn kopers tevreden en besparen bouwers zich extra werk en kosten.”  

advertentie