Afbeelding
Harry Koelewijn

Het Plein in Nijkerk krijgt een metamorfose: dit gaat er gebeuren

16 juli 2021 om 13:00 Nieuwbouw

NIJKERK Het Plein in Nijkerk krijgt een metamorfose en wordt heringericht. In de periode van 19 mei tot en met 16 juni 2021 heeft het voorlopig herinrichtingsontwerp van het Plein en de aanloopstraten in het centrum van Nijkerk ter inzage gelegen. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen in het ontwerp. Het college heeft nu het definitief ontwerp vastgesteld.

,,De opnieuw ingerichte straten in het centrum worden gewaardeerd. De uitvoering van het ontwerp van dit belangrijke deel van de binnenstad maakt het centrum van Nijkerk nog aantrekkelijker”, is wethouder Wim Oosterwijk van mening. In het ontwerp is uitgegaan van de huidige functionaliteiten van het Plein en het creëren en behouden van voldoende vierkante meters om de diverse activiteiten op het Plein mogelijk te maken. Zoals de organisatie van de weekmarkt, diverse evenementen en ook de terrassen.

NIEUWSTRAAT De Nieuwstraat is de belangrijkste toegangsweg naar het Plein. Om de voetgangers en de gebouwen te beschermen, is besloten om de paaltjes in de vorm van Nijkerkertjes terug te laten komen. Dit gebeurt ook tussen de Koetsendijk en de Nieuwstraat. Het is de bedoeling dat hierdoor sluipverkeer wordt voorkomen. 

LANTAARN De Van Kluijve lantaarn krijgt een prominentere plek en blokkeert nu het zicht op een monumentaal pand. De voorgestelde nieuwe plek van de Van Kluijve lantaarn wordt als ongeschikt ervaren, zo bleek uit de reacties op het voorlopige ontwerp. De lantaarn blokkeert diverse zichtlijnen op het Plein en de verkeersdeelnemers hebben daardoor geen vrij zicht. Er is besloten om te kijken naar een andere en meer geschikte locatie voor de lantaarn. 

Ook is besloten om geen ondergrondse containers op te nemen in het ontwerp. Er wordt gekeken naar een locatie in de buurt bij hoogbouw in het centrum. 

FIETSPARKEREN In het ontwerp was uitgegaan van fietsparkeren op de Koetsendijk. Maar bij nader inzien wordt het toch logisch gevonden om deze zo dicht mogelijk bij de Kolkstraat en het Plein, langs de Breede Beek richting De Waegh, te realiseren. Zo staan de fietsen in het zicht en wordt de bezoeker uitgenodigd hier de fiets neer te zetten. 

Nu het definitieve ontwerp is vastgesteld, is de volgende stap het contracteren van een aannemer. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de materialen is de verwachting dat de herinrichtingswerkzaamheden starten in het eerste kwartaal van 2022. Omwonenden en andere belanghebbenden worden tijdig geïnformeerd, zo belooft de gemeente.

advertentie
advertentie