Afbeelding
Pixabay

Grote gemeentelijke verschillen tussen bouwleges

29 augustus 2020 om 11:23 Nieuwbouw

NIJKERK Wie een nieuwbouwwoning koopt, is vaak flink meer kwijt aan gemeentelijke vergunningen dan vorig jaar. Landelijk gaat het gemiddeld om een verhoging van 2,4 procent ten opzichte van 2019. Maar in Nijkerk zijn de bouwleges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning dit jaar juist gelijk gebleven. Dat staat in het jaarlijks onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).  

De kosten voor een omgevingsvergunning bij een bouwsom van 170.000 euro, een gemiddelde nieuwbouwwoning, bedragen ook dit jaar 5440 euro. Bij een bouwsom van 10.000 euro zijn de leges 320 euro.

BUURGEMEENTE In buurgemeente Putten stegen de kosten juist met 1,7 procent. Voor de omgevingsvergunning van een gemiddelde nieuwbouwwoning moet daar dit jaar 4831 euro betaald worden.

Landelijk spant Kerkrade de kroon met een prijsverhoging van 150 procent. Daar kost de bouwvergunning van een gemiddelde nieuwbouwwoning 8269 euro. Dat was vorig jaar gemiddeld 3316 euro. 

Vereniging Eigen Huis vindt de grote onderlinge verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar en dringt er bij minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op aan om de kosten voor bouwvergunningen aan banden te leggen.

advertentie
advertentie