Afbeelding
Google Maps

Woningbouw aan Oude Barneveldseweg in Nijkerk

21 januari 2020 om 14:30 Nieuwbouw


NIJKERK De plannen voor de bouw van 120 tot 135 woningen op het zogenoemde Nautilus-terrein passen prima bij de doelstelling van de gemeente Nijkerk jaarlijks 200 tot 250 woningen te bouwen. Om dat aantal te halen is, zo zegt wethouder Wim Oosterwijk, de gemeente ook afhankelijk van projectontwikkelaars. Nijkerk heeft zelf weinig grond in eigendom.

Wijnand Kooijmans

In 2019 is het gewenste aantal nieuwe woningen overigens niet gehaald. Na het topjaar 2018 met vierhonderd woningen is de teller vorig jaar blijven steken op rond de 150 nieuwbouwwoningen. Voor dit jaar verwacht Oosterwijk dat het gewenste aantal woningen wel wordt gehaald.

NIEUWE Woningbouw op het terrein aan de Oude Barneveldseweg stond al eerder op de lijst van mogelijke woningbouwlocaties binnen de gemeente Nijkerk. ,,Wij zijn blij dat er nu een aantal partijen zijn die woningbouw hier alsnog van de grond willen tillen. Voorwaarde is wel dat ze een nieuwe locatie vinden voor de Nautilus Healthclub. Daarmee bemoeien we ons als gemeente niet."

Het gaat nu om de principe medewerking van de gemeente en de kaders waarbinnen het plan mag worden gerealiseerd. ,,Voor er een bestemmingsplan ligt, moeten nog de nodige onderzoeken plaats vinden", zo geeft Oosterwijk aan. ,,We zijn wel gelukkig met het plan zoals dat er nu ligt omdat daarin aandacht wordt geschonken aan woningbouw voor starters en senioren. Daaraan is grote behoefte in Nijkerk."

SCHOPWethouder Oosterwijk verwacht niet dat de schop dit jaar al de grond in gaat. ,,Maar het plan kan ook in fasen uitgevoerd worden. Ik kan mij indenken dat begonnen wordt met het bouwen op het stuk grasland en het parkeerterrein, zodra alle contracten zijn getekend. Dan kan daarna het resterende deel worden bebouwd."

Het totale plangebied beslaat 5,2 hectare. Het gebied is aan de oostzijde ontsloten door de watergang achter de woningen aan de Hazelaarshof, aan de zuidzijde door woon-/werkkavels aan de Paasbosweg, aan de oostzijde door de Oude Barneveldseweg en aan de noordzijde door een vijverpartij. 

INVULLING Na het vertrek van Kenteq uit het gebied hebben de bestaande panden – veelal tijdelijk – een andere invulling gekregen. Het pand van Nautilus verkeert in een bouwkundig slechte staat. Het pand van kinderdagverblijf Prokino en een aanwezige bedrijfshal kunnen mogelijk wel worden ingepast. Het college geeft aan dat er transformatie van het gebied naar een woonlandschap plaats vindt.

Voorwaarde is dat 35 procent van de bebouwing sociale woningbouw wordt. Extra aandacht moet hierbij worden geschonken aan starters en senioren. Specifiek voor senioren wordt er aanvullend, via de bouw van een ontmoetingsruimte in de plint van een appartementencomplex, voorzien in de behoefte aan een veilig thuis.

Door de initiatiefnemers zijn al oriënterende gesprekken gevoerd met de omwonenden. Bij de herontwikkeling van het gebied wordt ook rekening gehouden met hun belangen. Onder meer door de aanleg van een bufferzone.

VOETPADEN Door en langs de houtwallen in het gebied komen voetpaden en komen er speelvoorzieningen.  Het college geeft aan dat de zuidelijke helft van het plangebied grotendeels braakliggend grasland en parkeerterrein is. Dat maakt dat woningbouw hier gemakkelijk is te realiseren. De herontwikkeling van het andere deel is complexer door de huidige functies en aanwezigheid van bebouwing. Dat maakt dat mogelijk moet worden gekozen voor een fasering waarbij eerst wordt gebouwd in het zuidelijk deel.

Voor de verkeersafwikkeling van de toekomstige bewoners wordt voornamelijk aansluiting gezocht bij de verkeerstructuren, zoals deze reeds aanwezig zijn aan de Oude Barneveldseweg. In het totale plangebied wordt de auto te gast en is er vooral ruimte voor voetgangers en fietsers. Een deel van de autowegen worden mogelijk vormgegeven als éénrichtingsverkeer.

WONINGEN De te bouwen woningen moeten minimaal energieneutraal worden gebouwd maar waar mogelijk moet een hoger ambitieniveau worden gekozen. Er mag in geen geval aansluiting plaatsvinden op het aardgasnet.

advertentie
advertentie