Afbeelding
Harry Koelewijn

Moet er een buurtsuper komen in de wijk Doornsteeg?

15 november 2019 om 09:02 Nieuwbouw

NIJKERK Moet er een buurtsuper komen in de wijk Doornsteeg? Dat was de inzet van een felle discussie in de Nijkerkse raadscommissie rond de detailhandelsvisie voor de gemeente Nijkerk tot 2025. In de visie is de komst van zo'n supermarkt tot in ieder geval dat jaartal uitgesloten.

Wijnand Kooijmans

Jaco van Putten (ChristenUnie/SGP) is voorstander van de komst van een supermarkt in Doornsteeg. Binnen deze wijk moet ook worden gebouwd voor senioren die niet altijd even goed ter been zijn. Voor hen is de weg naar andere supermarkten vaak moeilijk te overbruggen. Hij vindt het daarom te ver gaan om de komst van een supermarkt en bijvoorbeeld een drogist in de visie te blokkeren.

GESPREK Patricia van Loozen (De Lokale Partij) vindt dat men hierover wel het gesprek moet aangaan. Maar ze waarschuwt er wel voor dat de komst van een supermarkt in Doornsteeg directe gevolgen kan hebben voor supermarkten op andere locaties. De benodigde ruimte voor supermarkten is in Nijkerk al ingevuld terwijl voor de toekomst een overschot dreigt. In de huidige berekeningen is de uitbreiding van zeshonderd vierkante meter van de Albert Heijn aan de Frieswijkstraat al meegenomen.

Wethouder Mariëlle Broekman vindt dat het vestigen van supermarkten op allerlei plekken ten koste gaat van de wens om de binnenstad van Nijkerk te versterken. Iedere komst van een nieuwe supermarkt kan er volgens haar toe leiden dat bezoekers worden weggehaald uit het centrum. Vaak wordt een bezoek aan een supermarkt gecombineerd met een bezoek aan het centrum, stelt ze.

VERGUNNING De uitbreiding van de Albert Heijn is vergund, zoals ook vergunning is afgegeven voor de overkapping van de laad- en losruimte bij deze supermarkt. Maar volgens Broekman betreft dit alleen de overkapping van een bestaande situatie, waardoor de veiligheid wordt vergroot. Het betekent geen extra uitbreiding.

Van Loozen vraagt zich af of met de vaststelling van de detailhandelsvisie eigenlijk niet moet worden gewacht tot de commissie bezwaar en beroep een uitspraak heeft gedaan rond de ingediende bezwaren tegen de uitbreiding van Albert Heijn. Met het vaststellen van de visie is deze uitspraak, zo vindt ze, wellicht niet van belang. Broekman vindt dat een meningsverschil tussen ondernemers geen politieke zaak is.

KAPPERS Medio volgend jaar wil het college van burgemeester en wethouders met een visie komen rond onder meer de vestiging van kappers en beautysalons buiten de centra. Deze zaken worden gezien als een versterking van de winkelcentra. Er is kritiek op dat ze nu als paddenstoelen uit de grond schieten in woonwijken.

Broekman wil in gesprek met de eigenaar van de Decorette Nijkerk, die zich bedreigd voelt. Volgens Van Loozen is dit mede een gevolg van het aanwijzen van een deel van de Langestraat voor wonen. Hierdoor ontstaat een donkere hoek.

KRITIEK Kritiek is er van de zijde van Niels Staal (VVD). Hij vindt dat provincie en regio dusdanig veel regels opstellen dat de visie alleen nog van een Nijkerks sausje kan worden voorzien en er nauwelijks ruimte is voor invulling van eigen beleid.  Zo mag van de provincie grootschalige detailhandel alleen worden toegestaan aan de Watergoorweg. Om daar ruimte te bieden, is door het college het oorspronkelijke gebied waar detailhandel is toegestaan wel enigszins uitgebreid.

Door deze regels kan, zo geeft Staal aan, in Hoevelaken nooit een bouwmarkt worden gebouwd en moeten de bewoners voor ieder schroefje naar de Watergoorweg rijden. Bert Veldhuizen (CDA) vraagt aandacht voor de veiligheid van fietsers op de Watergoorweg, omdat op het deel waar de forsere detailhandel is gevestigd een fietspad ontbreekt en vrachtwagens dicht langs de fietsers razen.

advertentie
advertentie