Afbeelding
Archief BDUmedia

Tropische temperaturen in Nijkerk, maar waar kun je veilig zwemmen?

9 augustus 2022 om 16:00 Natuur en milieu

NIJKERK Vrije dagen? Warm weer? Op onderstaande kaart kun je deze zomer altijd de laatste stand van zaken over de zwemwaterkwaliteit bij jou in de buurt vinden. Inspecteurs controleren tussen 1 mei en 1 oktober op ruim negenhonderd zwemlocaties regelmatig de kwaliteit van het Nederlandse natuurwater. Wanneer er een waarschuwing of negatief zwemadvies wordt gegeven, wordt deze automatisch aan de kaart toegevoegd. Zo ben je altijd op de hoogte van de zwemwaterkwaliteit bij jou in de buurt.

Bij de controle van het zwemwater wordt er gekeken naar de aanwezigheid van bacteriën als intestinale enterokokken (IE) en E. Coli. Er wordt ook gelet op de algemene veiligheid bij de zwemlocatie en er wordt gekeken naar andere soorten vervuiling, zoals blauwalg.

BLAUWALG In steeds meer open zwemwater duikt de ziekmakende bacterie blauwalg op, doordat het al een poos droog en warm is. Ook botulisme en zwemmersjeuk zijn waargenomen. De provincies en de waterschappen raden mensen die in de komende warme dagen in natuurwater willen duiken, dringend aan om eerst de waterkwaliteit te kijken.

De waterstand in de grote rivieren is heel laag en daalt nog verder. Het rivierwater wordt daardoor steeds warmer. Omdat het droog en warm is, verdampt ook nog eens veel water. Zwemplassen, meren en grindgaten krijgen water via grondwater of vanuit de rivieren of zijgeulen daarvan. Omdat er weinig water is, is het waterpeil in de plassen laag. Laag water warmt sneller op en dat is een ideale voedingsbodem voor blauwalg en botulisme. Die bacteriën vermeerderen zich razendsnel in opwarmend water. 

Gewoonlijk proberen waterschappen blauwalg te verdrijven door een besmette locatie flink door te spoelen met schoon water. Maar dat kan op dit moment niet omdat alle water nodig is voor dringender zaken. Meestal geldt voor natuurwater met blauwalg of botulisme een zwemverbod, dat op borden staat aangegeven. Ook huisdieren kunnen erg ziek worden van besmet water.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie