Nijkerkse imkers geven een kijkje achter de schermen: ‘Zonder bijen geen voedsel’

7 jul, 08:00 Natuur en milieu
Johan Bakker
De Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Nijkerk vertelt tijdens de open dag graag alles over imkeren en het belang van de bij.
De Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Nijkerk vertelt tijdens de open dag graag alles over imkeren en het belang van de bij.

NIJKERK In de bijenstal van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Nijkerk wordt zaterdag in het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen voorlichting gegeven over het houden van bijen. Maar wat maakt het houden van bijen nu zo’n nuttige en leuke bezigheid? Johan Bakker, die secretaris van de vereniging is, geeft tekst en uitleg.

De Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Nijkerk telt dertig imkers. ,,We zijn met imkers uit Hoevelaken een hele kleine vereniging. Samen met Putten en Ermelo zijn we onderdeel van de groep Veluwe West onder de landelijke vereniging.” In het verleden waren er al regelmatig bijeenkomsten over het imkervak. Tijdens deze bijeenkomsten werden onderwerpen besproken zoals bestrijding van de varroa, een agressieve parasiet die op de bij leeft en ernstig uitput. Er werden ook lezingen gegeven door imkers die bij collega-imkers in het buitenland op bezoek waren geweest. ,,We organiseren veel lezingen, zodat mensen zich nog meer kunnen verdiepen in het houden van bijen.”