Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Nijkerk zet groen op de kaart en komt met plan van aanpak

30 maart 2022 om 10:20 Natuur en milieu

NIJKERK Nijkerk zet groen op de kaart. Om dat te realiseren is door het college van burgemeester en wethouders een plan van aanpak opgesteld. De kwaliteit en inrichting van de openbare ruimte wordt belangrijk gevonden. Naast goede wegen, prullenbakken of riolering gaat de aandacht daarbij ook uit naar groen.

Het huidige beleid ten aanzien van groen is vastgelegd in het Handboek Groen van de gemeente. Dat is in 2003 door de gemeenteraad vastgesteld en moet nu nodig worden geactualiseerd. Het openbare groen moet bijdragen aan het welbevinden en de gezondheid van de inwoners. Daarnaast moet het hen en bezoekers uitnodigen om in de openbare ruimte te beleven, te recreëren, elkaar te ontmoeten, te spelen en bewegen en de hond uit te laten.

GROEN De openbare ruimte moet bijdragen aan duurzaamheid, klimaatadaptatie en het vergroten en behouden van biodiversiteit. In het nieuwe beleid moet de groene ruimte inzichtelijk op de kaart worden gezet. Met daarop ook de bijzondere groene plekken. Daarbij kan worden gedacht aan monumentale bomen, groene schoolpleinen, parken als het Van Reenenpark en de vaste planten in de Frieswijkstraat.

BOMEN De gemeente legt ook de kaders voor het beleid voor bomen in relatie tot zonnepanelen vast in beleid. De groen- en bomenstructuren worden belangrijk gevonden. Daarnaast stimuleert de gemeente het leggen van zonnepanelen. Het wordt, zo stelt het college van burgemeester en wethouders, lastig als blijkt dat de aanleg problemen geeft met de aanwezigheid van (gemeentelijke) bomen en omgekeerd.

Op dit moment houdt de gemeente de landelijke kaders aan. Dit betekent dat in bestaande situaties de initiatiefnemer bij de plaatsing van zonnepanelen rekening moet houden met de aanwezigheid van bestaande bomen en het feit dat deze nog kunnen groeien. Bij nieuwbouw maakt de gemeente de afweging voor de plaats van de bomen en houdt ze zo mogelijk rekening met de aanwezigheid en/of de komst van zonnepanelen.

Opzet is ook dat de afspraken over de verkoop van snippergroen (kleine stroken openbaar groen) worden geactualiseerd en vastgelegd in een beleidsregel uitgifte snippergroen. Op dit moment geldt onder meer de regel dat de gemeente geen snippergroen uitgeeft wanneer het onderdeel is van de huidige hoofd- of wijkgroenstructuur.

WERKGROEP Om te komen tot nieuwe regels neemt de gemeente het initiatief om een werkgroep op te richten. Deze werkgroep moet activiteiten gaan houden en meedenken over actuele onderwerpen die betrekking hebben op het Nijkerkse openbare groen. Daarnaast presenteert de gemeente de beleidskaart: op vier plekken in de gemeente voor een periode van vier weken. Op afgesproken momenten is iemand van de gemeente aanwezig om mensen te ontvangen en eventueel vragen te beantwoorden. Plekken kunnen zijn een school of de bibliotheek.

Om tot een nieuwe visie te komen gaat de gemeente op korte termijn een technische schouw houden. Uiteindelijk moet dit uitmonden in beleid voor groen, spelen en een hondenuitlaatbeleid. En eerder plan voor het hondenuitlaatbeleid werd afgeschoten door de raad.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie