Robotmaaier bij Veensche Boys.
Robotmaaier bij Veensche Boys. Gemeente Nijkerk

Robots maaien de sportvelden in Nijkerk: ‘Hiermee hebben we een primeur’

9 april 2021 om 16:00 Natuur en milieu

NIJKERK Bij voetbalvereniging NSC wordt vandaag een robotmaaier geïnstalleerd. Dit is de eerste robotmaaier die geheel autonoom alle velden in strakke banen gaat maaien. Nijkerk heeft hiermee een primeur, want van dit type robotmaaier rijden er slechts een paar in de wereld rond.

Op 1 januari 2021 is het nieuwe onderhoudscontract voor de buitensportcomplexen ingegaan tussen de gemeente Nijkerk en Wencop Hoveniers uit Barneveld. De sportverenigingen waren nauw betrokken bij de aanbesteding en hebben zich verenigd in de Beheercommissie Buitensportverenigingen Nijkerk. In het nieuwe contract is naast het reguliere onderhoud extra rekening gehouden met duurzaamheid en een goede communicatie tussen sportverenigingen en de beheerder van de buitensportcomplexen.

PRIMEUR De gemeente heeft in de aanbesteding van het onderhoud aan de buitensportcomplexen naast prijs en kwaliteit ook duurzaamheid en communicatie meegewogen in de keuze voor de beheerder. Wencop heeft in zijn aanbieding diverse duurzaamheidsaspecten meegenomen. Zo worden op meerdere sportcomplexen robotmaaiers geplaatst. Robotmaaiers hebben een veel lagere CO2-voetafdruk dan reguliere maaiers op dieselmotoren. Het gehele complex van NSC is met drie voetbalvelden in totaal 25.000 m2 groot en wordt vanaf nu gemaaid door één robot. Ook bij voetbalvereniging Veensche Boys doet de robotmaaier zijn intrede. Een primeur, omdat er van dit type robotmaaier slechts een paar in de wereld rondrijden.

BIODIVERSITEIT Naast deze milieuvriendelijke manier van maaien wordt ook aandacht besteed aan de biodiversiteit op de sportcomplexen. Op hoeken die over blijven, worden bloemenmengsels ingezaaid en er worden nestkasten opgehangen. De nestkasten en bloemen trekken natuurlijke vijanden aan van de eikenprocessierups en van insectenlarven, zodat meteen overlast van deze insecten op een natuurlijke manier wordt bestreden.

Wethouder Aboyaakoub: ,,Het is mooi dat het stimuleren van biodiversiteit betrokken wordt bij het beheer van de sportvelden. Het is ook een speerpunt van de gemeente Nijkerk in het beheer van de openbare ruimte. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom we schapen laten grazen in de gemeente. Dankzij die vorm van beheer krijgen verschillende soorten gras en kruiden de kans om te groeien. Ook hebben we in en rond het centrum van Nijkerk veel borders met vaste planten aangelegd. De biodiversiteit en belevingswaarde worden hiermee vergroot.” 

SAMENWERKING In de aanbesteding hebben de gemeente en de Beheercommissie Buitensportverenigingen Nijkerk ook belang gehecht aan de communicatie tussen gemeente, beheerder en sportverenigingen. De lijnen tussen beheerder en sportverenigingen zijn kort. Zo is er een vast aanspreekpunt en wordt er gewerkt met een app. Dit leidt tot een goede samenwerking en een betere kwaliteit van de sportcomplexen in de gemeente Nijkerk.

advertentie
advertentie