Afbeelding
Jolanda Denekamp

Natuurbeheerders: ‘Blijf in het weekend bij je eigen huis’

13 januari 2021 om 11:43 Natuur en milieu

NIJKERK (ANP) Blijf op zaterdagen, zondagen en tijdens feestdagen in de buurt van je eigen huis. Ga op die dagen niet tussen 11.00 en 15.00 uur op pad, want dat zijn de drukste uren in de natuur. Die waarschuwing geven Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL woensdag. De natuurbeheerders vrezen grote drukte nu ,,de natuur” als bijna het enige uitje nog ,,open” is, nu de strenge lockdown is verlengd tot en met 9 februari.

De organisaties raden mensen aan om natuur op te zoeken die ze per fiets of wandelend kunnen bereiken. Handhavers houden toezicht op parkeerterreinen, die worden gesloten als ze vol zijn. Afgelopen weekeinde waarschuwden gemeenten ook al voor te grote drukte op onder meer de Veluwe. Op parkeren in de bermen staat een boete, omdat hulpdiensten daardoor belemmerd kunnen worden.

WILDPLASSEN Hondenbezitters lopen ook kans op een boete als ze de hond los laten lopen waar dat niet is toegestaan. Loslopende honden kunnen het wild ernstig verstoren. Het wild schrikt ook van mensen die zomaar door de bossen struinen en daarom moet iedereen op de paden blijven, aldus de natuurbeheerders. Alle toiletten in natuurgebieden zijn op dit moment vanwege de lockdown gesloten. ,,Wildplassen hebben we liever niet, maar het is niet verboden. Maar laat geen wc-papier achter.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie