Arjen Gerritsma gaf zijn zesde kalender het thema ‘De Mooiste plekjes van de Gemeente Nijkerk’.
Arjen Gerritsma gaf zijn zesde kalender het thema ‘De Mooiste plekjes van de Gemeente Nijkerk’. Frank Nettinga

Kalender vol mooiste plekken van de gemeente Nijkerk

18 november 2020 om 13:00 Natuur en milieu

NIJKERK ‘De Mooiste plekjes van de Gemeente Nijkerk’ is het thema van de nieuwe jaarkalender 2021 van vormgever/fotograaf Arjen Gerritsma. De mooiste toren van Nederland, de Grote Kerk in Nijkerk, valt de eer te beurt om op het eerste blad van de kalender te prijken.

Inmiddels heeft Gerritsma zes kalenders op rij gemaakt. Drie natuurkalenders, van historische panden in Nijkerk, van oude boerderijen in de gemeente Nijkerk en zijn nieuwste van de mooiste plekjes in onze gemeente. ,,Eigenlijk wilde ik een agrarische kalender maken met alle aspecten van de oogst. Er hadden echter al diverse oogsten plaatsgevonden die aan mijn aandacht waren ontsnapt.” Dat item wordt dan ook even geparkeerd.

MOOIE PLEKKEN ,,Ik ben veel onderweg en zie hele mooie plekken. Ik ben erachter gekomen dat Nijkerk heel mooi is. Het Molenplein is prachtig geworden, hoewel het jammer is dat de molenstomp gesloopt is. In De Terrassen is een prachtig park waar zich allerlei vogels bevinden, zoals de scholekster en zwanen. Bi jWijngaard Aan de Breede Beek waan je je compleet in Frankrijk. Al hun wijnen hebben dit jaar een prijs gekregen. De druiven worden door vrijwilligers geplukt. De sfeer is daar erg leuk.”

Ik ben erachter gekomen dat Nijkerk heel mooi is

De Appelse molen heeft ook een plek op de kalender verworven. ,,Dankzij particulier initiatief is deze molen gerenoveerd.” Ook zijn er in de kalender foto’s te vinden van Hoevelaken, waaronder de kerk, het carbidschieten in Nijkerkerveen en van (stads)parken in Nijkerk. Gerritsma heeft ook foto’s met winterse taferelen gebruikt uit zijn omvangrijke archief. Zoals schaatsen op het randmeer en Stoomgemaal Hertog Reijnout. Als boerenzoon gaat zijn hart gaat uit naar het platteland rondom Nijkerk en de Arkemheense polder. ,,In de polder heeft nooit ruilverkaveling plaatsgevonden en zijn er nog natuurlijke geulen. Er is altijd wat bijzonders te zien zoals een zeearend of zwarte ibis.” De polder ontbreekt dan ook niet op de kalender.

GEBOUWEN Zelf heeft Gerritsma affiniteit met historische panden waar een verhaal aan verbonden zit, bijvoorbeeld uit de Tweede Wereldoorlog. Het fotograferen van gebouwen en objecten vergt volgens hem wel een andere techniek en aanpak dan van dieren. ,,Voor een foto van een gebouw heb je alle tijd, in tegenstelling tot dieren. Die kunnen zo weglopen en dat levert meer spanning op. Dan ben je blij dat je ze vast hebt kunnen leggen. Het fotograferen van een gebouw wordt soms door de lens vervormd. De kunst is om het gebouw goed op de foto te krijgen zonder dat het zijn robuustheid verliest.”

De jaarkalender is uitgevoerd op A3-formaat en kost 16,95 euro. Bij afname vanaf vijfentwintig stuks kan er een bedrijfslogo op geplaatst worden. De kalender is te koop bij Gerritsma en Boekhandel Roodbeen. In de gemeente Nijkerk worden de kalenders kosteloos op route thuisbezorgd, daarbuiten worden bezorgkosten gerekend.

De kalender is te bekijken op: www.nijkerkreclame.nl. Meer informatie: info@graphicsound.nl..

Door Belinda van der Horst

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie