Afbeelding
Sjaak Hoogendoorn

Waterkwaliteit Gooi- en Eemmeer slecht door plantengroei

14 oktober 2020 om 10:30 Natuur en milieu

NIJKERK De waterkwaliteit van het Eemmeer, dat een open verbinding heeft met het Nijkerkernauw, waar onder meer Zeil- en Motorbootvereniging de Zuidwal aan ligt, is slecht door plantengroei.

Om de uitbundige groei van waterplanten in de Randmeren te onderzoeken, heeft Gastvrije Randmeren onlangs een systeemanalyse en effectenanalyse uit laten voeren door bureau Witteveen+Bos van het Gooi- en Eemmeer. De uitkomsten van deze analyse laten zien dat het Gooi- en Eemmeer er niet zo goed voor staan. De mosselstand is gemeten en blijkt ingestort en het fosfaat vanuit de Eem is blijvend te hoog. Dit geeft een dreiging van troebel water en algengroei. De doorvaarbaarheid van het gebied is zo slecht dat er economische gevolgen zullen zijn voor de gemeenten langs het Gooi- en Eemmeer, waaronder ook de gemeente Nijkerk. Ook de veiligheid en de recreatiemogelijkheden worden hierdoor ernstig beperkt.

Vorig jaar heb ik met de boot zelfs vastgezeten in het Fonteinkruid

VERBINDING Vanuit Nijkerk is er een open verbinding met het Eemmeer en het Markermeer. Volgens Niek Visscher, bestuurslid van Watersportvereniging de Zuidwal, is het Markermeer al voor een groot deel onbevaarbaar in de zomer. Veel leden van de watersportvereniging hebben ook last van de plantengroei in het Eemmeer. Visscher: ,,Ik ken heel wat zeilers die vanwege de wilde plantengroei in het Markermeer hun lidmaatschap opzeggen bij de watersportverenigingen daar. Ik heb als we richting het Eemmeer varen vooral last van Fonteinkruid. Vorig jaar heb ik met de boot zelfs vastgezeten in het Fonteinkruid. Dan kun je met een mes tussen je tanden het water in om jezelf los te snijden.” Paul Verhoog, voorzitter van de Zuidwal geeft aan dat in het Nijkerkernauw de nood nog niet hoog is: ,,Het is echter wel een punt van aandacht, maar gelukkig is er van veel kanten aandacht voor.”

HET TIJ KEREN Gastvrije Randmeren ziet de uitkomst van het onderzoek als urgentie om dit probleem te bespreken met omliggende provincies en het Ministerie, om het tij te keren. De gemeenten aan het Gooi- en Eemmeer zagen veel verbeteringen in de afgelopen twintig jaren. Zij zijn dan ook verrast met de uitkomst van de analyse en willen meer helderheid over de impact. De ruimte die er nog wel is voor ingrepen zoals maaien, verdiepen en pilots, wordt in kaart gebracht, zodat een beeld ontstaat van het toekomstperspectief van de zuidelijke Randmeren.

Op de website www.gastvrijerandmeren.nl is het volledige onderzoekrapport te lezen.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie