Vliegenzwam is nuttig, maar kan ook dodelijk zijn

8 okt, 07:00 Natuur en milieu
Kees van Reenen
Wratjes op de hoed en ring om de steel, overblijfselen van het vlies dat vliegenzwam aanvankelijk omhult.
Wratjes op de hoed en ring om de steel, overblijfselen van het vlies dat vliegenzwam aanvankelijk omhult.

NIJKERK/REGIO De paddenstoelentijd is begonnen! Al zijn ze het hele jaar door te vinden, nooit zo veel als in de herfst. Tijdens regenachtig, niet te koud weer in september en oktober schieten ze… u raadt het al. En één daarvan, de vliegenzwam, vraagt om een verhaal alleen over hemzelf.

De heerlijke bosgeur van pasgezaagd naaldhout komt de wandelaar tegemoet bij de parkeerplaats aan het eind van de N800, waar bij Stroe het bos begint. Vervolgens gaat het door een ‘erehaag’ van stapels stamstukken het bos in. Het is er stil. Dankzij het donkere weer met af en toe wat miezerregen is er verder geen mens te zien.

‘Stroese Zand’ of ‘Stroeërzand’ heet dit gebied, maar afgezien van de brede paden is er weinig zand te zien; de vroegere zandverstuiving is volledig dichtgegroeid en -geplant. Zelfs hei is er nauwelijks meer, hoewel er hier en daar wat heidestruiken langs het pad groeien en verderop het geboomte iets uiteen wijkt voor het laatste heideveldje, bedreigd door het oprukkende bos, maar niet vergrast.

BEKERMOSSEN Een dood stu..