Afbeelding
www.pixabay.com

Zoveel afval produceren we per jaar

30 september 2020 om 07:19 Natuur en milieu

NIJKERK Van lege flessen tot oud papier, aardappelschillen en troep uit de tuin: de gemiddelde Nederlander produceert elke week zo’n 9,5 kilo afval. Vorig jaar haalden gemeenten per inwoner gemiddeld 493 kilo aan huishoudelijk afval op. In de gemeente Nijkerk ligt dat een stuk lager, wij produceren per jaar 412,8 kilogram afval per inwoner. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS

In landelijke gebieden wordt over het algemeen meer afval opgehaald. Het verschil tussen stad en land is vooral te zien bij cijfers over groente- fruit- en tuinafval (gft). In de stad staan meer flats en hebben minder mensen een tuin: er wordt dus ook minder tuinafval opgehaald. Ook wordt gft-afval in steden minder vaak gescheiden. 

In de afgelopen jaren verschilt de hoeveelheid afval die de gemiddelde Nederlander produceert maar weinig: vanaf 2013 is dat ongeveer 495 kilo per jaar. In de jaren daarvoor maakten we meer troep. Wel zijn we in de laatste jaren ons afval beter gaan scheiden: vorig jaar werd ongeveer zestig procent gescheiden ingezameld, in 2010 was dat nog vijftig procent. 

Bekijk hieronder hoeveel afval er in de Nederlandse gemeenten werd geproduceerd. Hoe donkerder de kleur, hoe meer afval er werd opgehaald in 2019.


OVER DE CIJFERS In dit onderwerp kan je per gemeente terugvinden hoeveel kilo aan huishoudelijk afval vorig jaar in totaal per inwoner werd weggegooid. Dat is een totaalsom van verschillende categorieën. Twee van deze categorieën hebben we ook apart op de kaart gezet: GFT-afval en oud papier/karton. Het CBS krijgt de cijfers van alle afzonderlijke gemeenten aangeleverd. Sommige gemeenten hebben voor 2019 nog geen aantallen ingestuurd, of deze gegevens zijn nog niet bevestigd. Bij deze gemeenten staat de hoeveelheid afval op ‘onbekend’. Daarnaast kunnen er regio’s zijn met gemeenten waarbij het aantal kilo ingezameld afval exact gelijk is. Dan is er waarschijnlijk sprake van een centrale verzamelaar. De cijfers hebben betrekking op de afvalstoffen die door of in opdracht van gemeenten wordt ingezameld. Textiel en oud papier/karton – dat ook door liefdadigheidsorganisaties, scholen en door verenigingen wordt ingezameld – worden ook  meegeteld in de cijfers.

advertentie
advertentie