De jaren '30-woning van Arie Kraan
De jaren '30-woning van Arie Kraan Arie Kraan

Vanaf de bank binnenkijken bij een duurzaam huis

Natuur en milieu Deel je nieuws

Huiseigenaar Arie Kraan vertelt over de duurzame maatregelen in zijn jaren ’30-woning

NIJKERK – Wie interesse heeft in duurzaam wonen, krijgt maandagavond 27 april de unieke kans om via een videoverbinding een kijkje te nemen in de jaren ’30-woning van Arie Kraan. De Nijkerkse huiseigenaar geeft uitleg over de stappen die hij zette om zijn woning aardgasvrij te maken, waarna er ruim gelegenheid is om vragen te stellen. Mensen die graag meekijken, kunnen zich aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Arie Kraan kocht de woning uit 1932 met het voornemen om de woning te verduurzamen en de gasaansluiting te verwijderen. “Om dat te realiseren, heb ik de woning echt van top-tot-teen aangepakt.” In 2017 is het dak vervangen en zijn de vloer en spouwmuur geïsoleerd. Vervolgens is het huis uitgerust met een heel aantal duurzame installaties, waaronder een warmtepomp, de warmte- en zonnepanelen op het dak en een warmte-terug-winningssysteem. “Ik ben alles wel tegen gekomen bij de verbouwing en die ervaringen deel ik nu graag met anderen.”

De online thematour

Dit voorjaar zouden er door heel Nederland thematours plaatsvinden, waarbij een aantal mensen op bezoek gaat bij een duurzame woning. In verband met het coronavirus zijn de reguliere thematours vervangen door een online variant. De huiseigenaar geeft tijdens de online thematour een presentatie, waarna deelnemers vragen kunnen stellen over het huis. Daarnaast kan de huiseigenaar een rondleiding geven door zijn woning om specifieke toepassingen te laten zien. De online thematour zal maandag 27 april om 19:30 uur starten en zal ongeveer zestig minuten duren. Er zijn acht plekken beschikbaar.

 

De Nationale Duurzame Huizen Route

De thematours worden georganiseerd in samenwerking met de Provincie Gelderland en zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen: online en tijdens verschillende evenementen. De komende weken worden er meer online thematours georganiseerd, waar inwoners van provincie Gelderland aan deel kunnen nemen. Houd de website in de gaten voor een actueel overzicht.

advertentie
advertentie