Afbeelding
Wim Ruitenbeek

Deze vier melodieën klinken komende tijd vanaf de toren

27 oktober 2021 om 08:57 Muziek

NIJKERK Op dinsdag 26 oktober is de historische speeltrommel in de Nijkerkse toren weer verstoken. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek arrangeerde vier nieuwe melodieën die  zullen klinken tot april 2022. 

Elk heel uur klinkt het bekende geestelijke lied ‘Er is een God die hoort’. Deze traditionele gospel is een geliefd lied bij veel koren en werd aangevraagd door groenteman Theo van Dasselaar, lid van het Chr. Streekmannenkoor Noord-West Veluwe. De melodie is gecomponeerd door G.C. Stebbins. 

Op ‘kwart over’ klinkt een fragment uit een Menuet van Rentaro Taki. Deze beroemde Japanse componist verbleef 120 jaar geleden enige tijd in Europa. De Assocation of Carillon Art in Japan herdenkt dit momenteel met een project door deze muziek wereldwijd op carillons te laten klinken.

Elk half uur klinkt een Noors volksliedje. ‘Per Spelmann’ gaat over een jongen die zo graag muziek maakt dat hij zijn enige koe verkoopt om zijn viool te kunnen terug kopen. Om ‘kwart voor’ speelt een bekend Menuet uit het Notenbüchlein für Anna Magdalena van Johann Sebastian Bach.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie