Afbeelding
Eigen foto

Poolse stadsbeiaardier concerteert in de witte toren

14 augustus 2021 om 14:30 Muziek

NIJKERK Op dinsdag 24 augustus komt de stadsbeiaardier van Gdansk, Monika Kazmierczak, naar Nijkerk om de beiaard te bespelen. Net als beiaardiers eerder dit seizoen, brengt ook zij een ode aan Matthias Van den Gheyn, om zijn geboortejaar (1721) te gedenken. Van hem speelt ze de vijfde Prelude.

De band met Polen komt naar voren in 9 werken die in relatie staan met dat land. Zij vormen het centrum van haar programma. Er klinken werken van onder anderen Siefert, Bach, Goldberg en natuurlijk Chopin, die in Polen geboren is. Wat die relatie tussen Polen en de andere stukken precies inhoudt kan na afloop van het concert tijdens de ontmoeting met haar aan de orde komen. Kazmierczak heeft in Amersfoort gestudeerd. Dat Monika Kazmierczak zich sterk verbonden voelt met havenstad Gdansk blijkt uit het laatste blokje met werken, die daar hun oorsprong vinden. Het laatste werk hiervan is een verklanking van psalm 42 uit de psalmen van  David, koning van Israël.

De luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, achter Nieuwstraat 9, is weer open. Aansluitend aan het concert is er weer gelegenheid om met een drankje en een nootje de beiaardier te ontmoeten bij de torenopgang. Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie